Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waarom Froome een geel neusringetje draagt

De volgers van de Ronde van Frankrijk viel het afgelopen weekend al op: geletruidrager Chris Froome gebruikt een opvallend geel neusringetje. Het is de zogenaamde ‘ Turbine’ , een efficiënt alternatief voor de traditionele neuspleister. Het is niet voor het eerst dat we Froome daarmee zien.

Neuspleisters zijn al veel langer bekend onder sporters. Ze geven je een voordeel van circa 8 procent als het gaat om het vergroten van de zuurstofopname. De Turbine presteert aanzienlijk beter op dat vlak. De fabrikant schermt met een voordeel van 38 procent meer lucht en baseert zich daarbij op uitgebreide onderzoeken. Het ringetje verwijdt de neusvleugels en zorgt zo voor een betere ademhaling.

Froome gebruikt het gele hulpmiddeltje naar verluidt tijdens de warming-up voor een etappe en bij de cooling down. Hij is wellicht de bekendste gebruiker van de Turbine. Ook in andere sporten wordt het plastic toestelletje ingezet, onder meer bij atletiek en voetbal. Het zijn vooral de duursporters die er profijt van hebben. Bij contactsporten wordt het gebruik afgeraden.

Via internet geraak je gemakkelijk aan een setje. Er is een set voor starters (14,95 euro lijkt de scherpste prijs) met daarin neusringetjes in verschillende groottes, zodat je de juiste maat kunt kiezen. Als je zeker bent van je maat kun je later een set kopen met daarin meerdere ringetjes in dezelfde maatvoering (29,95 euro).