Deel dit artikel:

Video: Zo leggen ze stuurlint voor Roubaix bij Groupama-FDJ

We mochten voor de Poggio-rubriek ‘Service Course’ langsgaan bij Groupama-FDJ in Villepinte. Daar toonde mecanicien Thomas hoe hij aangepast stuurlint legt voor de ruwe kasseien van Parijs-Roubaix.

In de aanloop naar dé kasseiklassieker mochten we langsgaan bij de service course van Groupama-FDJ, net buiten Parijs. Daar toonde mecanicien Thomas Bourgeois onder meer hoe hij het stuurlint aanpast voor de ruwe stenen van Roubaix. En dat ze daar gebeten zijn door de koers, zie en hoor je aan de tv-beelden op de achtergrond. Traditioneel worden er in deze week constant oude edities van Paris-Roubaix afgespeeld, zodat de mecaniciens helemaal in de juiste sfeer komen. Bovendien kan de goedlachse Thomas een aardig mondje Vlaams-Nederlands spreken, iets dat hij leert van collega-mecaniciens uit Vlaanderen, de regio waar hij een passie voor heeft.

Hij toonde ons de techniek die hij gebruikt voor Lewis Askey, de Britse renner bij de Franse ploeg. Die wil twee lagen gel bovenop het stuur en één laag in de stuurbocht. Zijn Zwitserse collega Stefan Kung wil dan weer geen aangepast stuurlint. “Naar het voorbeeld van Tom Boonen”, verwijst Thomas naar de winnaar van de editie 2012 die op de tv zijn apotheose bereikt.

Tips

  • Het Prologo-stuurlint draait hij altijd naar binnen vanaf de onderkant van het stuur.
  • Hou het lint goed op spanning. Let bijvoorbeeld op het feit dat Thomas het lint met zijn duim of wijsvinger vasthoudt als hij het overneemt in zijn andere hand.
  • Hij gebruikt geen tussenstukjes rond de shifter maar maakt een strakke acht errond.
  • Let erop dat de achtvorm rond de shifter geen opening open laat als je het rubber van de remhendel terug plaatst.
  • Zorg voor een gelijkmatige afstand.
  • Speciaal voor Roubaix laat hij het lint helemaal tot tegen de stuurpen komen.
  • Bekijk het filmpje hieronder om de techniek helemaal onder de knie te krijgen.

Abonneer je hier op Poggio, het magazine voor wie gek is van de koers.