Deel dit artikel:

Video: UCI jaagt op mechanische fraude in de Giro

UCI gelooft in eigen controlesysteem.

Ook in de Giro d’Italia wordt volop gecontroleerd op het mogelijke gebruik van motorondersteuning in fietsen. Team Tinkoff postte in de tussentijd een video van een controle van één van haar fietsen. Die behoort toe aan de renner Pawel Poljanski.

Op de video van de wielerploeg is te zien hoe een official van de UCI met een tablet langs het frame en de wielen beweegt. Op de tablet is een app geïnstalleerd. Die signaleert bij valsspel elektromagnetische golven aan de binnenzijde van de fiets. De test is gelijk aan het controlesysteem dat Femke Van den Driessche na het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder de kop kostte. Zij werd uiteindelijk zes jaar geschorst en kreeg een fikse boete van ruim 18.000 euro.

Er kwam intussen veel kritiek op het protocol van de UCI. Onderzoek van France 2 en Corriere della Sera zou hebben aangetoond dat zeven renners tijdens twee Italiaanse wedstrijden – de Strade Bianche en de Settimana Coppi-Bartali – een motortje in de fiets verstopt hadden om sneller te kunnen rijden. Bij het onderzoek gebruikten de journalisten een warmtecamera. De Corriere della Sera noemde de opsporingsmethode van de UCI eveneens niet waterdicht.

De UCI reageerde enige tijd later in algemene zin. “We hebben warmtecamera’s, röntgenscanners en ultrasone scanners geprobeerd. Maar magnetische resonantie blijkt het goedkoopst, het meest betrouwbaar en meest accuraat. De scan wordt uitgevoerd op een tablet en kan binnen een minuut afgehandeld zijn. We zijn er zeker van dat we een testmethode hebben die efficiënt en makkelijk is. We hebben al veel fietsen en wedstrijden gecontroleerd en zullen dit blijven doen, in alle disciplines, het hele jaar door.”