Deel dit artikel:

Video: dit is de kasseienklim in Luik-Bastenaken-Luik

De la Côte de la rue Naniot is voor het eerst onderdeel van LBL.

Het is vandaag tijd voor de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Hij is in totaal 253 kilometer lang en op het menu staan tien hellingen. Eén daarvan is een heuse kasseihelling in volle finale: la Côte de la rue Naniot. Houden de renners zich daardoor langer gedeisd of mogen we groots vuurwerk verwachten, zeker nu de weersvoorspellingen wisselvallig zijn?

De eerste helling van de dag is de Côte de La Roche-en-Ardenne. Pas in het tweede bedrijf, op de terugweg van Bastenaken naar Luik, doemen de ‘grote jongens’ op. Eerst is er de Saint-Roche in Houffalize en dan krijgen we een pittig vierluik in Stavelot en omgeving, bestaande uit de Côte de Wanne, de Côte de la Haute-levée, de Col du Rosier en de Col du Maquisard. In Aywaille krijgen de renners Côte de La Redoute voorgeschoteld en daarna liggen er nog de Roche-aux Faucons en Côte de Saint-Nicolas.

Daarna is het tijd voor la Côte de la rue Naniot, die voor het eerst in de route is opgenomen (zie video). Deze klim is 600 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,9 procent. Het steilste deel is goed voor 15 procent. De straat bestaat uit kasseien en ligt op drie kilometer van de meet in Ans. Voor de absolute punchers zal het zeker een fijne helling zijn. Maar voor de kijkers thuis is het mogelijk minder interessant; wachten de renners wat langer met aanvallen?