Deel dit artikel:

Veters injecteren S-Works-schoenen met extra stijl

Een nieuw jaar, een nieuwe Specialized-schoen. Deze keer krijgt het topmodel stijlvolle veters aangemeten. Wij mochten al op pad met die S-Works Lace. Is het weglaten van de BOA-sluitingen enkel een stijlingreep of is het een uitstekend alternatief voor de bestaande modellen? Onze bevindingen lees je hier.

Na de S-Works Vent en de Ares creëert Specialized een extra variant van de S-Works 7. In de plaats van de BOA-sluitingen zien we stijlvolle veters. Daarover kunnen we al meteen zeggen dat ze probleemloos vast blijven zitten en dat het elastiekje in het midden van de tong de veterstrik goed vasthoudt. De veters passeren zes verdiepingen, waardoor we vlot de juiste passing rond onze voet vonden. De veterconstructie werkt bij de S-Works-schoenen omdat het Dyneema-materiaal van het bovenwerk niet rekt. Dat is handig, want al fietsend je veters wat harder aanspannen is nèt iets moeilijker dan met twee BOA-sluitingen. Gelukkig was dat dus niet nodig.

Bovendien houdt de achterkant van de schoen de hak stevig vast, waardoor je – net als bij de gewone S-Works 7 – de schoen niet hard moet vastzetten om efficiënt de pedalen te kunnen ronddraaien. De carbon buitenzool is dezelfde gebleven en is zowat de referentie. Niet voor niets is het topmodel van Specialized zo geliefd in het profpeloton. Het Amerikaanse merk meldt dat de S-Works 7 Lace aanzienlijk lichter is dan de gewone versie, maar dat kunnen we niet bevestigen. Ze blijken volgens onze weegschaal zowat even licht als de S-Works 7. De 236 gram die Specialized opgeeft voor één maatje 44 lijkt wel te kunnen kloppen.

De S-Works Lace is dus licht, maar nog belangrijker is de manier waarop ze erin slagen om quasi onmerkbaar rond je voeten te zitten. De pasvorm is namelijk heel goed uitgedokterd. Vooral de brede ruimte aan de voorvoet, een plek waar we bij andere schoenen vaak geconfronteerd worden met wrijving, biedt perfect plek aan je tenen. Wie het gevoel heeft dat zijn of haar tenen worden samengedrukt in de punt van de schoen, zullen bij deze S-Works 7 Lace (en ook bij de andere Specialized-schoenen) opgelucht ademhalen.

Net zoals bij de S-Works 7 moet je gewoon even passen om te checken of de schoen niet drukt tegen de knobbel van het enkelgewricht. Op die plek komt de schoen namelijk redelijk hoog. Dat zorgt mede voor dat aangenaam vaste gevoel, maar kan bij sommige mensen voor een vervelend drukpunt zorgen. Zoals altijd is passen de boodschap. Desnoods kan je het oplossen door de schoen wat losser dicht te knopen. Zoals gezegd blijft zelfs dan dit model goed vast rond de voet zitten.

De S-Works Lace is er niet alleen in het wit of zwart, maar ook in dit opvallend design.

De slotconclusie is simpel: is deze Lace-versie beter dan de gewone S-Works 7? Nee, hij is even goed maar naar onze mening wel mooier. Het blijft een lichte schoen met een uitstekende pasvorm die je voet goed ondersteunt, onder meer dankzij een Body Geometry-inlegzooltje dat zijn naam waardig is – en dat terwijl veel andere fietsschoenen standaard worden geleverd met zooltjes die niets van ondersteuning bieden.

We sluiten af met (relatief) positief nieuws. Met zijn 350 euro is deze S-Works 7 Lace iets betaalbaarder dan de gewone S-Works 7 van 430 euro.