Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vertrouw niet op dorstgevoel bij warmte

Het is een veelbesproken onderwerp onder wielrenners: wanneer drink je het beste? Renners kunnen tijdens een korte tijdrit in de warmte beter elke kilometer een klein beetje drinken dan dat ze op hun dorstgevoel vertrouwen. Wie zijn gevoel volgt, drinkt te weinig en ziet de prestatie afnemen.

Moet je op je dorstgevoel vertrouwen? Het is al jaren onderwerp van discussie onder sporters. Tot enkele jaren geleden werd sporters vooral duidelijk gemaakt dat ze dit gevoel voor moesten blijven. Tegenwoordig wordt er door sommigen anders (lees: genuanceerder) tegenaan gekeken. Opvallend genoeg was dit onderwerp, zo weet Topsport Topics, nog niet opgehelderd voor een inspanning in de warmte waarbij sporters zelf mogen kiezen wanneer en hoeveel ze drinken, ook wel ad libitum drinken genoemd.

In het vakblad Medicine & Science in Sport & Exercise tonen Griekse onderzoekers aan dat sporters in de warmte toch niet op hun dorstgevoel moeten vertrouwen. Als renners dat toch doen, zijn ze in de laatste vijf kilometer van een gesimuleerd criterium van dertig kilometer vijf procent langzamer dan wanneer ze zich aan een strak drinkprotocol houden. Oorzaken zijn uitdroging en een hogere huis- en kerntemperatuur. De tests werden uitgevoerd bij een temperatuur van meer dan 30 graden Celsius.

“Dat eerdere onderzoeksresultaten uitwezen dat het dorstgevoel wel te vertrouwen was, heeft mogelijk te maken met de verschillende manier waarop de studies zijn opgezet. Zo werd de vochtbalans in een eerdere studie gemanipuleerd via een infuus; een situatie die ver af staat van de sportpraktijk”, stellen de experts van Topsport Topics.

“In het huidige onderzoek is daarentegen wel een situatie getest die zich in de praktijk voordoet. Dan blijkt dat wielrenners die ad libitum drinken, bijna twee procent van hun lichaamsgewicht aan vocht verliezen, terwijl dat maar een half procent is wanneer ze elke kilometer een beetje drinken. Daarnaast stijgen de huid- en kerntemperatuur tijdens de laatste vijf kilometer sterker wanneer de renners ad libitum drinken. Tot slot blijkt dat de wielrenners meer moeten zweten om dezelfde hoeveelheid warmte te verliezen wanneer ze ad libitum drinken.”

Welke les kunnen wij trekken uit dit onderzoek? Ga niet puur op het dorstgevoel af, maar volg een drinkprotocol. Plan dus van tevoren wanneer je drinkt en hoeveel. Het verschilt per sporter hoeveel je moet drinken om niet uit te drogen. Uiteraard spelen ook de duur van de inspanning en de temperatuur mee.