Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verleg je grenzen in Gran Fondo Costa Almeria

Sinds een paar jaar is het Spaanse Mojacar niet alleen een perfect trainingsgebied voor fietsers, maar ook gastheer van een granfondo. Op 9 mei (2020) vindt de derde editie plaats van de Gran Fondo Costa Almeria. Inschrijven is nu mogelijk. De Gran Fondo Costa Almeria is een initiatief van Kortweg Cycling Travel.

Nationale en internationale deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden. De Gran Fondo Costa Almeria schotelt je 185 kilometer en 3.700 hoogtemeters voor. Voor wie dat net iets te veel van het goede is, is er een Medio Fondo Costa Almeria. Deze is 125 kilometer lang en telt 2.100 hoogtemeters. Ook daarmee is er nog altijd voldoende uitdaging.

Na een geneutraliseerde start tot aan Mojacar Pueblo loopt het parcours van de Gran Fondo via Turre, over Los Gallardos naar de voet van de eerste klim, Bédar (10 kilometer à 5 procent gemiddeld). Na de eerste bevoorrading (Lubrin) wacht direct de klim van El Chieve (4 kilometer à 4.7 procent gemiddeld), gevolgd door een korte technische afdaling. Daarna gaat de route in gestrekte draf via de A1101 naar Sorbas (tweede bevoorrading).

Via A4101 wordt koers gezet naar Uleila del Campo (hier splitsen de wegen van de rijders van de Gran en Medio Fondo). Er wacht een lus van 55 kilometer met beklimmingen als Puerto de la Virgin (9,5 kilometer à 5 procent gemiddeld, plus een derde bevoorrading), Codbar Cruve Chercos (7 kilometer à 5 procent gemiddeld) en El Toril (3,5 kilometer à 4.8 procent gemiddeld).

Terug in Uleila (vierde bevoorrading) wordt via de A5102 het laatste gedeelte aangevat. Via Lubrin (laatste bevoorrading) wordt koers gezet naar de voet van de lastige kuitenbijter El Campico-Bédar (3,7 kilometer à 6.2 procent gemiddeld). Na een afdaling van 20 kilometer via Los Gallardos en Turre volgt nog de Kortweg Piranha Escalada (1 kilometer à 4.7 procent gemiddeld), gevolgd door een snelle afdaling langs Mojacar Pueblo en de kustlijn tot aan de finish nabij hotel Marina Playa.

De Medio Fondo Costa Almeria volgt in het begin hetzelfde parcours als de Gran Fondo. Na de tweede bevoorrading in Sorbas slaan deelnemers bij de splitsing in Uleila del Campo rechtsaf richting Lubrin. Vanuit El Marchal beginnen zij aan de lastige kuitenbijter El Campico-Bédar (3,7 kilometer à 6.2 procent gemiddeld). Vervolgens wacht ook hier de 20 kilometer lange afdaling die langs Los Gallordos en Turre gaat. De eindstreep ligt net voorbij hotel Marina Playa.

Veiligheid onderweg

Om de veiligheid gedurende de Gran Fondo Costa Almeria te vrijwaren, wordt onder coördinatie van Ayuntamiento Mojacar, Deputacion Almeria, de Guardi Civil y Guardia Local en deelnemende gemeentes gewerkt aan een verkeersvrij / -arm parcours. Ook de officiële wedstrijdwagens en Guardia Cicil y Guardia Local staan samen met de Urgencias en vrijwillige seingevers in voor de fietsveiligheid van alle deelnemers.

De Guardia Civil garandeert een verkeersvrij Gran Fondo-parcours tussen de eerste gele vlag en de laatste groene vlag van de Guardia Civil, dit in samenspraak met de wedstrijdorganisatie. De Medio Fondo wordt na de splitsing in Uleila del Campo enkel voorafgegaan door een wedstrijdwagen van de organisatie. Dat wil zeggen dat een verkeersvrij/ -sarm parcours vanaf dat punt niet gegarandeerd is en alle deelnemers van de Medio Fondo zich aan de wegcode dienen te houden. Dat geldt zowel bij het klimmen als dalen.