Deel dit artikel:

Van der Poel: ‘Tien jaar geen WK in België en alcoholverbod bij cross’

Adrie van der Poel is onsportief gedrag van 'supporters' beu.

Het wereldkampioenschap veldrijden 2016 was, helaas, niet alleen het wereldkampioenschap van Wout van Aert, maar ook van de ‘schandalen’. Het motortje is al dagen het meest besproken onderwerp in de wielersport (zelfs Eddy Merckx geeft Van den Driessche een tik op de vingers; dat wil wat zeggen) en ook de biergooiende, onsportieve supporters houden de gemoederen bezig. De UCI en Belgische Wielerbond zoeken naar oplossingen, zo schrijft Het Nieuwblad vandaag.

Speeksel, bieren en boe-geroep: Mathieu van der Poel kreeg het allemaal over zich heen op het wereldkampioenschap in Zolder. “Ronduit schandalig. Het is elke keer hetzelfde op een WK in België”, briest de in België woonachtige Adrie van der Poel na het WK-weekend. De vader van Mathieu geeft een mogelijke oplossing aan Het Nieuwsblad prijs. “Wat ik zou doen? Tien jaar lang geen WK meer laten plaatsvinden in België en een alcoholverbod tijdens de wedstrijden. Het is jammer voor de duizenden andere brave Belgische fans, maar het kan blijkbaar niet anders. Ik hoop dat de betrokken bonden in actie schieten.”

Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische Wielerbond (KBWB), keurt het wangedrag van de supporters af. De KBWB distantieert zich van de gebeurtenissen, getuige een persverklaring. Voor Van Damme gaat het echter te ver om tien jaar geen wereldkampioenschap meer op Belgische grond te houden. “Tijdens de beklimming van Alpe d’Huez in de Tour zijn de Nederlandse fans ook geen toonbeeld van sportiviteit in hun Bocht Zeven? Moeten we dan conform Adrie zijn idee tien jaar lang geen Nederlanders laten starten in de Tour? Nu al plaatsen wij de dranktenten zo ver mogelijk van het parcours én een dubbele afsluiting om de renners te beschermen. Blijkbaar is dat niet voldoende.”

Ook drank verbieden gaat wat ver, vinden organisatoren van crosswedstrijden. “Het alcoholgebruik gedeeltelijk afschaffen is geen goed idee”, zegt Koen Monu, organisator van het WK in Zolder. “Adrie is zelf ook organisator van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Hij weet ook dat hij zonder de inkomsten van bier over de kop gaat.”