Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Turbo Creo SL: daar is Specialized (eindelijk) met zijn E-racer

Nadat Specialized al met boeiende E-mountainbikes en E-stadsfietsen kwam en in de beide markten ook meteen indrukwekkende verkoopscijfers kon realiseren, bleef het rond de E-racer van Specialized heel lang stil. Op de rustdag van de Tour de France haalt Specialized nu eindelijk het doek van over de Turbo Creo SL en de renners van Deceuninck – QuickStep en BORA – hansgrohe zullen hun herstelritjes vandaag op de Specialized E-racer afwerken.

Het zouden geen Amerikanen zijn mochten de dames en heren van Specialized er niet van overtuigd zijn dat ze met de Turbo Creo SL de meeste innovatieve E-racer van het moment in hun gamma hebben. Al klopt het wel dat Specialized de ontwikkeling van de E-racer anders aanpakte dan de meeste van hun concurrenten. In de Turbo Creo SL vind je immers geen kant-en-klare aandrijfunit van Fazua, Shimano, Brose, Polini of Bosch, maar voor de ontwikkeling van de Turbo Creo SL ging Specialized met de bollebozen van Mahle in zee. Een naam die fietsliefhebbers vermoedelijk niks zegt, maar in de automotive industry is Mahle een autoriteit op alles wat met elektronica en elektrisch aangestuurde onderdelen betreft, denk maar aan elektrisch verstelbare autostoelen en autoraampjes die met een druk op de knop naar omhoog en naar beneden gaan. Mahle is -via een tussenstapje- trouwens wel degelijk bekend in de fietsenbranche want het Ebikemotion aandrijfsysteem dat je onder andere in de Pinarello Dyodo en de Wilier Cento1 Hybrid aantreft is een product van … Mahle.

Foto links: Van de Turbo Creo SL Founders Edition komen er slechts 250 stuks.

195 km

Het hart van de Turbo Creo SL is een middenmotor die tot 240 Watt levert en die gekoppeld wordt aan een batterij van 320 Wh die in de onderbuis is weggewerkt. Anders dan bijvoorbeeld bij een Fazua-aandrijving kan je de batterij niet zomaar los uit het frame klikken, om de batterij te verwijderen moet eerst de hele motor van onder het frame worden geschroefd en dat is best een klusje. Om de batterij te laden zit er links van het bracket een laadpoort, volgens Specialized kost het amper 2 uur en 35 minuten om een compleet lege batterij weer helemaal op te laden. Met de ingebouwde batterij haal je een actieradius van 130 kilometer, in de bidonhouder op de zitbuis kan je een ‘range extender’ (een extra batterij) monteren waarmee je nog 65 kilometer verder gaat. Goed om weten is dat de fiets met ingebouwde batterij niet mee mag in het vliegtuig. Wil je een Turbo Creo SL meenemen in het vliegtuig, dan moet de ingebouwde batterij er uit. De range extenter mag wel mee in je handbagage zodat je op je vakantiebestemming toch tot 65 kilometer van trapondersteuning geniet.

Enkel 1X

Bovenop de bovenbuis zit de controle-unit waarmee je het systeem aan/uit zet en je kiest uit één van de drie rijmodi. De balkjes geven de resterende actieradius aan. Uiteraard wordt de Turbo Creo SL aan een app gekoppeld (Smart Control geheten) waarmee je de hele fiets naar je wensen kunt programmeren. De elektrische trapondersteuning wordt ingebouwd in een FACT 11r carbon frame dat qua opbouw en geometrie nadrukkelijk aanleunt bij de Roubaix comfortracer en ook het Future Shock 2.0 veersysteem onder de stuurpen is aanwezig. Belangrijk om weten is dat de Turbo Creo niet compatibel is met een voorderailleur zodat je dus enkel 1X aandrijvingen kunt gebruiken.

Even wachten, snel sparen

De Turbo Creo SL staat vanaf begin augustus in vier versies bij de dealer. De Creo SL Founders Edition is een tot 250 stuks beperkte oplage die zowaar met gouden details is afgewerkt, standaard met twee Range Extenders wordt geleverd en een potige 14.499 euro moet kosten. De Creo SL S-Works staat op speciaal versterkte 50 mm hoge Roval CLX wielen en heeft een Shimano XTR Di2 aandrijving in de aanbieding voor 12.499 euro. Voor 8.499 euro kan je ook een Creo SL Expert Carbon of een Creo SL Expert Carbon EVO kiezen. Die laatste is meer op gravel gericht en heeft om die reden 38 mm brede banden om de velgen liggen.

Souplesse op overschot

In het kader van een Belgische dealer-demoday vorige week in Oudenaarde konden we al heel kort met de Creo SL S-Works rijden. Het gewicht van 11,9 kilogram is niet het allerspectaculairste van de fiets, wel het feit dat het gewicht heel centraal en laag zit waardoor de fiets scherp en precies stuurt. Bij het lopen op de pedalen voel je wel dat je wat meer gewicht heen en weer moet zwiepen, zonder dat het echt hinderlijk aanvoelt. De drie ondersteuningsmodi zijn duidelijk van mekaar verschillend, het geluid is OK en opvallend is dat de ondersteuning heel zachtjes wordt uitgeschakeld als je de kaap van de 25 kilometer per uur rondt. Terwijl veel andere E-racers bij 25 kilometer per uur abrupt de ondersteuning uitschakelen, verloopt dat bij de Turbo Creo SL een stuk soepeler.

Foto links: Julian Alaphalippe rijdt vandaag tijdens de rustdag op de nieuwe Turbo Creo SL. Foto rechts: de Turbo Creo SL S-Works.

Alle details van de Turbo Creo SL vind je op de website van Specialized.