Deel dit artikel:

TrueTrainer: een direct drive trainer met diverse innovaties

TrueKinetix, het Nederlandse bedrijf dat eerder de TrueBike lanceerde, heeft de TrueTrainer onthuld. Deze direct drive trainer moet de belasting van buiten fietsen zo exact mogelijk indoor nabootsen. De TrueTrainer is samen met TU Delft en TU Eindhoven ontwikkeld en wordt in Nederland geproduceerd.

Het belangrijkste element van de trainer is de TrueForce Technologie. Hiermee levert de TrueTrainer spot-on trapkracht die precies bij je past. Deze techniek, ontwikkeld samen met TU Delft en TU Eindhoven, is ook verwerkt in de TrueBike en is een alternatief voor een traditioneel vliegwiel. De weerstand wordt digitaal gegenereerd via robotica en een sterke motor, waardoor de trainer geen restricties heeft die worden bepaald door het gewicht van een vliegwiel. Het resultaat daarvan: indoortrainen voelt als buiten fietsen en je krijgt een veel betere workout.

De TrueTrainer kan een maximale weerstand van 2.600 watt genereren. Dat is genoeg voor de allersterkste sprinters ter wereld. De trainer simuleert daarnaast een maximaal stijgingspercentage van 15 procent. Dat is dan weer ruim voldoende voor gebruik van populaire software, zoals Zwift, Rouvy en TrainerRoad.

De TrueTrainer is uitgerust met het gepatenteerde Virtual Gears waarbij je, zonder van cassette te wisselen, virtueel elke van de 400 gearsets kunt gebruiken in je training. Deze functie werkt eenvoudig. Als je bijvoorbeeld een 11-25 cassette op de trainer hebt geïnstalleerd, kun je in de app aangeven dat je een virtuele 11-32 cassette wilt. Als je schakelt, compenseert de trainer de versnelling, waardoor je het voelt dat je een lichtere versnelling trapt. Het 25-tands tandwiel voelt dus aan als een 32-tands. Zo kun je bijvoorbeeld goed trainen voor een rit in de bergen zonder je cassette te verwisselen. De TrueTrainer wordt geleverd met speciaal ontwikkelde cassettes.

De TrueTrainer (gewicht: 15 kilo) maakt live trainingsdata (zoals cadans, vermogens) zichtbaar. Je sluit hiervoor een televisiescherm of monitor aan op de HDMI-poort en je hebt vervolgens direct zicht op je live trainingsdata zonder dat je daar een app of extra software voor nodig hebt. Een ingebouwde WiFi-antenne zorgt voor automatische updates en een storingloze verbinding met trainingsapps als Zwift en Rouvy.

Al trainend wek je energie op en deze wordt in de accu opgeslagen. Met deze energie wordt de trainer aangestuurd. Via de USB-poort kun je ook je mobiel of tablet opladen met je eigen trap-energie.

Vanaf vandaag is de TrueTrainer verkrijgbaar bij Futurumshop en TrueKinetix. De instapversie, de TrueTrainer Base, is te koop voor 1.499 euro. Aan de meeste uitgebreide versie, de TrueTrainer Max, hangt een prijskaartje van 1.999 euro. Als introductieaanbod krijg je tot 15 oktober dit jaar een TrueTrainer Max voor de prijs van een TrueTrainer Base.