Deel dit artikel:

Trek verbetert de Supercaliber

Dat Trek op deze Wereldkampioenschappen met een vernieuwde Supercaliber ten strijde zou trekken, kunnen we niet meteen een grote verrassing noemen. Dat de veranderingen zo ver zouden gaan, verbaast ons dan weer wel een beetje.

In 2019 verbaasde Trek de competitieve crosscountry-wereld met de Supercaliber. Op een moment dat zowat elke racer op zoek ging naar meer veerweg om de technische parkoersen baas te kunnen, deed Trek de omgekeerde beweging. De Supercaliber werd het terrein ingestuurd met amper zestig millimeter veerweg. De Supercaliber werd zo een pure wedstrijdfiets die een jaar later zowel een Olympische titel (Jolanda Neff) als een wereldtitel (Evie Richards) op het palmares had.

Nieuw frame, meer veerweg

De nieuwe Supercaliber is nog steeds een competitieve wedstrijdfiets die helemaal ontworpen is om snel, erg snel, te zijn. Het frame van de tweede generatie Supercaliber is volledig opnieuw ontworpen voor verbeterde prestaties zonder aan snelheid in te boeten.

De veerweg vooraan is gegroeid naar 110 millimeter, die van de verbeterde IsoStrut-vering achteraan bedraagt nu 80 millimeter.

Niet een maar twee frames

De Superkaliber is er in twee verschillende frames. Het SLR-frame wordt gebruikt op de topmodellen en is ongeveer 200 tot 250 gram lichter dan het SL-frame, het huidige frame. Beide frames zien er exact hetzelfde uit en hebben dezelfde rijeigenschappen. Het verschil zit in de gebruikte materialen waarbij de SLR lichtere carbonvezels krijgt en gebruik maakt van een hogere modulus met minder vezels. De SLR-frames werken zonder interne kabelgeleidingen.

Dat leidt tot een framegewicht van om en bij de 1800 gram. Met een SRAM XX AXS afmontage, Bontrager RSL wielset en RSL stuur/stuurpen-combo zou dat een wedstrijdklare fiets van 9,5 kilogram moeten opleveren.

De flexibele achtervork biedt extra rijcomfort, maar kan bij het remmen listig zijn. Om maximale flexibiliteit en comfort te kunnen realiseren, gebruikt Trek een rembevestiging die rond de achteras scharniert, zodat de achterste framedriehoek en de vering vrij kunnen bewegen en de remprestaties verbeteren.  

Nieuwe demper, verbeterde IsoStrut

Fox wordt ingeruild voor RockShox die met een RockShix SidLuxe voor de nieuwe demper instaan. Hij levert dezelfde structurele steun en dempende vering als de vorige versie, maar het instellen is nu gemakkelijker dankzij de laser geëtste sag-indicatie op de steun en een reboundknop met cijfers.

De stroke, algemene lengte en volume van de Sid-demper zijn groter dan die van de Fox-demper. Kinematica en anti-squat werden zo aangepast om kleinere oneffenheden beter weg te filteren en minder last te hebben van de invloed van de kracht op de pedalen.

Geometrie

De nieuwe geometrie houdt rijders stevig in het zadel bij het klimmen en zorgt voor meer controle in de afdaling op de moderne crosscountry-parkoersen die steeds veeleisender worden.

Vergelijken we beide generaties, dan merken we geen enorm grote verschillen. De reach, chainstays en wielbasis werden een beetje langer, de balhoofdhoek met 67,5° een beetje vlakker en de hoogte van het bottom bracket wat hoger.

Modellen

De Supercaliber komt in maar liefst zeven modellen, vijf daarvan krijgen het lichte SLR-frame. 

Topmodel is de 9.9 SLR XX AXS, uitgerust met de Sram XX AXS T-groep, Sram Level Ultimate-remmen, een SID SL Ultimate vork, een Fox Transfer SL dropperpost, Kovee RSL carbonwielen en een Bontrager RSL stuur/stuurpen-combo. Goed voor 9,5 kilogram en 11499 euro.

Een modelletje goedkoper vinden we de 9.9 SLR XTR die, zoals de naam het weggeeft, een XTR-groep en een Fox SC34-vork heeft. Die wordt de jouwe voor 10999 euro.

De overige drie modellen, gebaseerd op het SLR-frame verschillen uiteraard in afmontage en gebruikte onderdelen. Prijzen gaan van 6499 tot 8999 euro.

De ‘instappers’ zijn gebaseerd op het SL-frame waarbij de 9.7 SL een GX AXS T-groep, Kovee Comp 25 wielen, een RockShox Reba RL-vork en Sram Bronze-remmen. Voor 5499 euro wordt dat de jouwe. 

De nieuwe Trek Supercaliber is vanaf nu te bestellen bij Trek-dealers in de Benelux en in Nederland online via www.trekbikes.com/nl/nl_NL/supercaliber/

Gerelateerde artikels