Deel dit artikel:

Trek houdt het comfortabel met de nieuwe Procaliber

“De Procaliber is de meest comfortabele hardtail die er is” aldus Trek. De Amerikanen geven hun hardtail mountainbike een update voor 2021 en houden in grote lijnen vast aan de succesformule van het vorige model: een licht en stijf frame, gecombineerd met het comfort van het IsoSpeed-systeem.

Met mondjesmaat stellen de grote fietsfabrikanten hun hardtail mountainbikes voor volgend seizoen voor. Bij Trek is dat de Procaliber. De framebouwers in Waterloo (in Wisconsin weliswaar) mochten hun meetlatten en gradenbogen nog eens bovenhalen. Resultaat: een fietskader gemaakt van OCLV Mountain Carbon met een moderne, sportieve geometrie. Dat vertaalt zich in een steilere zithoek van 72.75 graden, een 8 millimeter langere reach en een luiere balhoofdhoek van 68,75 graden. Daarmee benadert de Procaliber de rijeigenschappen van de duurdere Supercaliber.

Opnieuw met IsoSpeed-technologie

Waarin de vorige versie van de Procaliber zich kon onderscheiden van de concurrentie, dat was comfort. Daarom beschikt ook de nieuwe generatie Procalibers over een IsoSpeed ‘decoupler’. Het scharniersysteem ontkoppelt als het ware de zitbuis van de bovenbuis. Zo kan de zitbuis beter schokken absorberen, maar blijven het gevoel en de efficiëntie van een traditioneel hardtailframe wel behouden.

Naast het IsoSpeed-systeem heeft de Procaliber nog enkele opvallende kenmeren, zoals een nette interne bekabeling en een verbeterd ‘Knock Block’-balhoofdstel. Dat beschermt je frame voor stuurinslagen en zorgt tegelijk voor een kortere draaicirkel met meer controle in krappe bochten. De ‘Straight Shot’-onderbuis is extra stijf, wat je meer efficiëntie en een responsief stuurgedrag oplevert zonder extra gewicht aan de fiets toe te voegen.

29-inch wielen in alle maten

Waar voorheen de kleinste Procaliber (maat S) op 27,5 inch wielen stond, heeft nu elke Procaliber snel rollende 29 inch wielen die standaard met tubeless banden (tot 2.4 inch bandbreedte) geleverd worden. Tubeless is lichter, geeft meer grip en beschermt beter tegen lekrijden.

Uitgebreid gamma

Ten opzichte van de vorige generatie Procaliber heeft Trek de line-up uitgebreid. Aan de Procaliber 9.6 en 9.7 is met de 9.5 een instapversie toegevoegd. De 9.8 is dan weer een hoogwaardig afgemonteerde versie. Op de 9.5 vind je een 1×12 Shimano Deore-groepset en Boost aluminium wielen terug. De Procaliber 9.8 is uitgerust met een 1×12 Shimano XT-groepset, carbon Bontrager Kovee Elite 30-wielen en een carbon zadelpen en stuur om gewicht te besparen. De Procaliber 9.8 blijft daarmee net onder de 10kg!

Adviesprijzen:

Procaliber 9.5 – € 1,799.00                 Procaliber 9.6 – € 2,199.00

Procaliber 9.7 – € 2,899.00                 Procaliber 9.8 – € 3,499.00

Alle modellen zijn telkens in twee kleurstellingen verkrijgbaar én in zes verschillen de maten: van S tot XXL. Meer info vind je op de website van Trek.