Deel dit artikel:

Tom Boonen: ‘Méér motards in koers’

De motards in koers zijn hét gespreksonderwerp van dit moment.

Het is waarschijnlijk het meest besproken wieleronderwerp van dit moment, zeker in ons land: de motards in koers. Waar veel renners en insiders smeken om het aantal motoren terug te dringen, vaart Tom Boonen tegen de stroom in. Hij wil juist méér motoren in koers om de veiligheid te vergroten.

“Als er meer motoren zijn, moeten die het peloton minder vaak voorbijsteken”, zegt Boonen over de mobiele seingevers in Het Nieuwsblad. “Het probleem is nu dat zij erg gejaagd zijn. Zij moeten voor het peloton het verkeer regelen. Lukt dat niet, dan kan de koers niet meer doorgaan. Meer motoren zou voor hen de tijdsdruk wegnemen. Want het peloton passeren is op zich niet gevaarlijk. Op het juiste moment kan dat perfect. Het probleem is dat het nu vaak noodgedwongen gebeurt op een moment dat het voor de renners niet opportuun is. Meer motoren is een maatregel die makkelijk in te plannen is, die weinig verandert aan de koers en die het voor de motards veel rustiger maakt.”

Gisteren reed het peloton de kermiskoers in Gullegem. Ook daar werd volop gediscussieerd over veiligheid in de koers. De aankondiging van een experiment door UCI-commissaris Jempi Jooren werd niet overal goed ontvangen. Hij stelde een systeem voor waarbij motards het parcours achter het peloton verlaten en dan via een alternatieve route terug in de wedstrijd komen. “Hopelijk nemen andere wedstrijden dit over”, zei Jooren. Dit tot irritatie van de organisatie van Gent-Wevelgem, dat het systeem al jaren zegt toe te passen. “Ik kan hier niet bij: een jongen vecht in het ziekenhuis voor zijn leven en dan probeert een UCI-commissaris zichzelf wat te profileren. Kunnen we het debat sereen voeren, aub?”

De toestand rond Stig Broeckx, het voornaamste slachtoffer van het incident met motards in Baloise Belgium Tour, blijft volgens de laatste berichten uiterst zorgwekkend. De Lotto-Soudal-renner (26) is inmiddels twee keer onder het mes gegaan om de druk op zijn hersens te verlagen. Dat maakte zijn wielerteam gisteren bekend. “Hij zal nu een tijdje in coma moeten blijven om zijn lichaam te laten herstellen van de blessures en de chirurgie. Voorlopig kunnen er nog geen prognoses worden gedaan.”