Deel dit artikel:

Tinkov zet teamkok op straat; renners zonder eten

Oleg Tinkov ontslaat de ploegkok zonder medeweten van teammanagement.

Oleg Tinkov blijft een onberekenbaar type. Naar nu blijkt heeft de Russische geldschieter van Team Tinkoff de ploegkok op straat gezet. Voor Contador & co ziet er niets anders op dan genoegen te nemen met de keukens van de hotels waarin de ploeg verblijft. Of het moeten de soigneurs en mechaniekers zijn die de koksmuts opzetten.

Binnen de ploeg keek men raar op van het voor hen plotselinge besluit. Oleg Tinkov, die wel vaker stof doet opwaaien, deelde het ontslag namelijk niet met het teammanagement. Het wachtte afgelopen weekend tevergeefs op de kok en de mobiele keuken. Daarna moest de ploeg zelf op zoek naar eten en drinken voor de renners, want de organisatie van het Criterium du Dauphiné ging ervan uit dat het team zelf voor het diner zou zorgen. Dat was ook zo gecommuniceerd naar het hotel.

Het is niet de eerste keer deze week dat de Rus met opvallende uitspraken komt. Eerder al noemde hij de namen van teams die volgens hem snel uit de wielersport verdwijnen als het businessmodel achter de wielersport niet wordt aangepast. “Ik geloof niet dat alleen BMC en Katusha, maar ook Orica-GreenEDGE, Dimension Data en wellicht ook Lampre-Merida in gevaar zijn als het financiële model in wielrennen niet verandert. We zullen eindigen met twee groepen. Ploegen gesteund door de staat, zoals Astana, FDJ, de Lotto’s en aan de andere kant ploegen van fietsproducenten. Er zijn uitzonderingen als Movistar en Etixx-Quick-Step, maar hoe lang kunnen hun getalenteerde managers nog rijke sponsoren overtuigen? Ik weet het niet.”

Hoe het dan wel moet volgens Tinkov? “Ik zie maar een model voor mij dat werkt. De ASO en een beleggingsfonds creëren een nieuwe organisatie. Deze structuur koopt RCS en creëert een profcompetitie van twaalf tot veertien ploegen, zonder de onmachtige UCI”, zegt hij. “De ASO tekent een sterk contract met pay per view bij tv-zenders en deze zenden enkel topwedstrijden en monumenten uit. De ASO betaalt op jaarbasis geld aan de topploegen. Een salarisplafond voor teams is een must! Het peloton in die competitie zal gereduceerd moeten worden naar 150 renners, bestaande uit veertien ploegen, twaalf vaste en twee wildcards, met elk negen renners.”