Belgian MTB Challenge
De Ardennen zijn het decor voor een proloog van 18,5 km en drie zware etappes tussen de 62 en de 100 kilometer op de mountainbike. Op vier dagen worden er maar liefst 8.200 hoogtemeters verteerd op parcoursen die behalve beklimmingen ook heel wat technische afdalingen bevatten. Niet voor niets dat toppers als Mathieu van der Poel in hun voorbereiding de Belgian Mountainbike Challenge opnemen.
Tortour Gravel Winter
Op korte termijn op zoek naar een leuk offroad event in het buitenland? Op 8 februari begint de Tortour Gravel Winter-editie (180 kilometer), een meerdaagse in en om het Zwitserse Zurich (Glattfelden om precies te zijn). Dagelijks start en eindig je bij Hotel Riverside. Dat is ideaal, omdat je je daarmee geen zorgen hoeft te maken om je bepakking en het verplaatsen. Je kunt in alle rust herstellen. De driedaagse tegen een winters decor kun je solo of in tweetallen afleggen. Inschrijven is nog altijd mogelijk.
MTB van Vlaanderen
De Mountainbike van Vlaanderen is zowat de Vlaamse tegenhanger van de Belgian Mountainbike Challenge. Vanuit het hart van de Vlaamse Ardennen worden een proloog van 35 kilometer en twee ritten van 125 en 100 kilometer afgewerkt. Feeërieke bossen en pittoreske dorpjes worden aan elkaar gebreid met de fraaiste trails die de Vlaamse Ardennen te bieden hebben. Probeer onderweg zeker ook andere dingen te zien dan alleen je voorwiel.
LCMT (medium)
Nog zo’n heerlijke meerdaagse tocht in de Ardennen. Houffalize, het mekka van de Belgische MTB-scène, is drie dagen lang de gaststad voor fun op dikke banden. Voor bikers die het wat rustiger aan willen doen, is er ook een ‘Medium’ parcours voorzien. Resultaat hiervan zijn ritten van 48, 46 en 41 kilometer. Gekoppeld aan een leuk weekendje Houffalize is 135 kilometer mountainbikeplezier echt niet mis.
ATB-Classic Scherpenheuvel-Hapert
Niet enkel in de (Vlaamse) Ardennen wordt er met de mountainbike gereden. Tussen bedevaartsoord Scherpenheuvel en het Nederlandse Hapert vindt immers ieder jaar de ATB-Classic Scherpenheuvel-Hapert plaats. Je hoeft geen technisch wonder te zijn om deze rit in lijn tot een goed einde te brengen, een goede basisconditie volstaat. In het begin van deze tocht word je in Diest over het Grasbos gestuurd, in de volksmond beter gekend als de Poggio. Voorbij Tessenderlo wordt het parcours vlakker, maar heb je nog 75 van de 100 kilometer af te leggen. Wie 5 euro extra neertelt, mag trouwens plaatsnemen in het competitieve eerste startvak. Vaak staan daar ook jonge profrenners die de tocht als spielerei beschouwen na hun wegseizoen.
Bike Transalp
Het Oostenrijkse Tux (Tirol) is de nieuwe startplaats, het Italiaanse Molveno (Trente) de eindbestemming. Daartussen liggen zeven dagetappes die tezamen goed zijn voor bijna 550 kilometer en meer dan 18.500 hoogtemeters. Daarmee is de Bike Transalp (14-20 juli) de zwaarste mountainbikewedstrijd in de Alpen. De inschrijving is inmiddels geopend. De Bike Transalp is, zoals wellicht bekend, een mountainbikewedstrijd die in teamverband wordt gereden. Samen mag je je verheugen op uitdagende MTB-(single)trails, klimpartijen, afdalingen en prachtige bergpassen. Er komen deelnemers uit tientallen landen naar de startlijn.
Ronde van Vlaanderen offroad (50 kilometer)
In de reeks fietstochten rond de Ronde van Vlaanderen zit sinds kort ook een offroad versie vervat. Met afstanden van 30, 50 en 80 kilometer, is er voor ieder wat wils. De vele ‘kaskes’ die een hoofdrol spelen in Vlaanderens Mooiste, komen ook in de MTB-variant terug. Enkele kasseihellingen worden aangedaan, terwijl andere hellingen dan weer langs een onverharde flank bedwongen moeten worden.
Swiss Epic
Circa 350 kilometer en 12.000 hoogtemeters. Dat is wat jou en je fietsmaat te wachten staat in de befaamde Swiss Epic (20-24 augustus). Net als de Bike Transalp trotseer je deze uitdaging in tweetallen. Je doorkruist tijdens de etappes een prachtig stukje Zwitserland: je rijdt in de bergen tussen Davos, St. Moritz en Lenzerheide. In deze bekende plaatsen krijg je onderdak en kun je dagelijks van je inspanningen recupereren. Wie aan dit event deelneemt, vraagt heel wat van zijn of haar lichaam.
Malteni Gravel Bootleggers
In Rongy wordt op zaterdag 13 april het startschot gelost voor een behoorlijk lange gravel ride, eentje van ruim 270 kilometer. Je volgt schutterende singeltracks, gaat over enkele kasseistroken die we van Parijs-Roubaix kennen en neemt gravel trails, zandstroken en bospaden. De nieuwe route gaat ook over terreinen waar ooit steenkolenmijnen gevestigd waren.
Drenthe 200
De Drenthe 200, die altijd tegen het einde van het kalenderjaar wordt gehouden, is een extreme marathon in Nederland. Je ziet 200 loodzware, maar mooie kilometers onder je wielen doorschieten. Deze marathon is niet voor iedereen weggelegd. Alleen als je fysiek en mentaal het uiterste van je lichaam en geest wilt vragen, is de Drenthe 200 wat voor jou. De wisselende weeromstandigheden en het pittige parcours kunnen van het evenement een helse tocht maken. Voor de 200 kilometer heb je tot middernacht de tijd.