Deel dit artikel:

Tien granfondo’s om te doen in 2022

De granfondokalender voor 2022 ligt – onder voorbehoud van dat vieze beestje dat nog steeds rondwaart – helemaal vast. Wij lijstten voor jou alvast tien granfondo’s op die de moeite waard zijn. Of je nu voor het eerst ervaring in granfondo’s wilt opdoen of al een aardig palmares bij elkaar gefietst hebt, in ons lijstje vind je vast nog inspiratie om jouw persoonlijke fietskalender voor 2022 aan te vullen.

1. LEPAPE Marmotte Granfondo Alpes – 3 juli 2022

Dé oergranfondo. De Marmotte is hoogstwaarschijnlijk de meest bekende granfondo ter wereld en hoort dan ook op het lijstje van ieder zichzelf respecterende fietser. Intussen zijn er in het granfondolandschap wel andere tochten die de Marmotte op verschillende vlakken het vuur aan de schenen leggen. Maar deze tocht over de Col du Glandon en het tweeluik Télégraphe-Galibier met als klap op de vuurpijl de aankomst boven op Alpe d’Huez blijft hoe dan ook mythisch. Bijna 180 kilometer lang met 5.000 te overwinnen hoogtemeters. Niet van de poes, maar een mooi doel voor de geoefende wielertoerist.

2. Schleck Gran Fondo – 21 mei 2022

Met ‘slechts’ 1.750 hoogtemeters is de Schleck Gran Fondo in het Luxemburgse Mondorf-les-Bains een granfondo voor laagvliegers. De top vijf van de afgelopen editie haalde een gemiddeld van meer dan 40 kilometer per uur, en dat op een kleine 160 kilometer. Uiteraard hoef je geen wedstrijddrang te hebben om hier aan de start te staan. De Schleck Gran Fondo is sowieso leuk om ervaring op te doen en een stevig doel op zich voor de beginnende toerrijder. Bovendien één van de weinige grote cyclo’s die vlak bij huis plaatsvinden.

3. Les 3 Ballons Santini – 4 juni 2022

Iets verder van huis maar zeker niet aan het einde van de wereld liggen de Vogezen. Het middengebergte vormt het ideale decor om voor het eerst te proeven van het langere klimwerk. Maar vergis je niet, Les 3 Ballons is een hoofdschotel en geen voorgerecht. Een kleine 180 kilometer lang met daarin ruim 4.000 meter aan verticale stijging over de Ballon de Servance, Col d’Oderen, Markstein, Grand Ballon (met een hoogte van 1.424m boven zeeniveau, het dak van deze rit), Ballon d’Alsace en een Tourwaardige aankomst op de steile Planche des Belles Filles. Die afsluiter klinkt mooi, maar kruipt gruwelijk in de benen.

4. Maratona Dles Dolomites – 3 juli 2022

De Maratona Dles Dolomites, kortweg de Maratona, wordt verreden op dezelfde dag als de Marmotte. Qua afstand een stuk korter ook. Maar met 4.230 meter klauterwerk op een lengte van ‘slechts’ 138 kilometer is de Maratona haast even stevig. Een zevental beklimmingen tussen de 5 en de 11,5 kilometer in lengte bezorgen je die hoogtemeters. Ronkende namen van passen als de  Campolongo, Pordoi, Sella, Gardena, Giau en Valparola worden voor de wielen gegooid. En dat alles in een machtig decor en een heerlijke ambiance.

5. GF Stelvio Santini – 12 juni 2022

Een granfondo met als hoogtepunt de Stelvio, dat is de GF Stelvio Santini. De eerste 45 kilometer vanuit het Italiaanse Bormio zijn een opwarmer. Dan volgt de Teglio als voorgerecht. Weer dik 30 kilometer verder ligt vervolgens Passo di de Guspessa. Dat is de zijkant van de beruchte Mortirolo. Iets minder lastig, maar niet van de poes. Afsluiten doe je met de befaamde Passo dello Stelvio langs de kant vanuit Bormio. Je Strava-rit zou moeten afklokken op 151 kilometer met een stijging van dik 4.000 meter.

6. TOUR Transalp – 19 tot 25 juni 2022

Doorgaans zijn granfondo’s ééndagskoersen. Daarop is de TOUR Transalp dus een uitzondering. Nooit zal je dichter bij het echte wielrennersleven en bij je fietsvriend komen dan in de TOUR Transalp. Een week lang doorkruis je samen in duo de Italiaanse Alpen. Goed voor meer dan 600 kilometer fietsplezier. Met 16.000 hoogtemeters beklim je bijna twee keer de Mount Everest. Sinds een aantal jaren kan je ook solo deelnemen, maar de duo-ervaring schijnt uniek te zijn.

7. Vélomediane Claudy Criquielion – 27 augustus 2022

De enige echte granfondo in België, genoemd naar de intussen betreurde Claudy Criquielion. Met La Roche-en-Ardenne als uitvalsbasis. Geen gebergte dus, maar een Ardennenstrijd waarbij in het 170 kilometer lange parcours 3.500 hoogtemeters liggen te wachten. De datum van ‘de Crique’ eind augustus is voor veel fietsers gunstig om tijdens de zomervakantie de conditie nog wat verder aan te scherpen. De Mur de Maboge en de cote de Haussire zijn slechts twee van de vele verschrikkingen die je op het geaccidenteerde terrein tegenkomt.

8. Ötztaler Radmarathon – 28 augustus 2022

In 2022 zal de 41ste editie van de Ötztaler Radmarathon plaatsvinden. Qua reputatie zet deze granfondo zeker een voet naast de Marmotte. Bovendien telt de Ötztaler 500 hoogtemeters en 50 kilometer meer. Tussen de start en de aankomst in het Oostenrijkse Sölden liggen maar liefst vier Alpenpassen te wachten. De Ötztaler is letterlijk een roetsjbaan van hoogtes en laagtes in een prachtige natuuromgeving waarbij je maar liefst drie keer de kaap van de 2.000 meter overschrijdt. Het letterlijke hoogtepunt is de Timmelsjoch op een hoogte van zo’n 2.500 meter.

9. Haute Route Pyrenees – 5 tot 9 juli 2022

De organisaties van Haute Route zijn gespecialiseerd in meerdaagse fietservaringen. De Haute Route Pyrenees is dan ook best te omschrijven als een opeenvolging van vijf granfondo’s op een rij. De eerste drie etappes doorheen de Pyreneeën tellen allen tussen de 150 en 165 kilometer, met telkens meer dan 3.000 meter klimwerk. Wanneer de vermoeidheid fiks in de benen hakt, worden de etappes korter, met respectievelijk 94 en 69 kilometer. Maar vergis je niet, ook hier telkens een kleine 3.000 hoogtemeters. De finish van deze vijfdaagse ligt bovenop de Col du Portet. Tijdens de eerste etappe wordt even de Spaanse grens overgestoken voor een aankomst en overnachting.

10. Gran Fondo Alberto Contador – 24 september 2022

De wijde omgeving van Calpe is een absolute hotspot voor trainingsstages omwille van het mooie klimaat, de goede en rustige wegen en het heuvelachtige terrein. Ideaal terrein ook voor een granfondo dus. Start en aankomst liggen in kustplaats Oliva, zo’n 80 kilometer zuidelijk van Valencia. Met 160 kilometer en 3.100 meter hoogteverschil is het traject vergelijkbaar met een Ardennenrit. Al is het klimaat eind september mogelijks veel milder en is de nabijheid van de Costa Blanca een extra troef om er een paar vakantiedagen aan te breien. 

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE