Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

The complete makeover

Het was reeds in Bulgarije dat de eerste symptomen opdoken. In Turkije werd het alleen maar erger. En in Georgië protesteerde mijn ganse immuunsysteem…

Stinkende uitlaatgassen, voorbijrazende snelheidsduivels en onnodig brede wegen, maakten niet enkel mijn foto’s minder mooi maar ook mijn gelaatsuitdrukking. Het waren de boosdoeners om mijn asfaltallergie te laten manifesteren.

Een allergie die behandeld moest worden, zoveel was duidelijk. Vooraleer een ganse apotheek aan te schaffen, probeerde ik een andere omgeving uit. Mijn fiets en ik zochten wandelpaden in Tusheti, een berggebied in Noordoost Georgië. Alleen een minimum aan bagage kwam achterop, de rest liet ik achter in Tbilisi, hoofdstad van Georgië.

Na zeven dagen gewone wegen voor wandelpaden te ruilen, me temidden van al het natuurschoon te begeven en enkel in de file te staan voor een kudde schapen, was er van allergie geen sprake meer. Het was duidelijk, ik wou mijn reis al bikepackend verderzetten. Bike… wat? Bikepacking, (offroad) fietsen met enkel een minimum aan bagage.

Kon dat wel? Kon ik het met minder bagage doen? En kon ik een nieuwe, lichtere fiets aanschaffen waar bredere banden op passen? Voor dat laatste had ik niet enkel geen budget maar ook een protesterend geweten. ‘Je hebt reeds een degelijke fiets Trien, je gaat toch niet consumeren om te consumeren?’ sprak de engel op mijn rechterschouder. En de duivel aan de andere kant voegde eraan toe: ‘maar je moet wel nog 18 maanden fietsen, je dagdagelijks geluk is toch ook van belang?’.

Mijn goede vriend Koen ging op zoek naar een betaalbaar exemplaar die hiervoor in aanmerking kwam. PDG bikestore in Evergem (Drongen) had zo een staan. Patrick, de eigenaar, liet me weten dat ik de fiets tot in Taiwan mocht gebruiken. ‘Graag gedaan Trien, ik help graag mensen!’ klonk het. Nee, mijn trommelvlies was niet gesprongen door het vele getromp van voorbijrazende automobilisten. Ik hoorde het goed… onvergetelijke woorden waarop slechts één antwoord past: ‘Duizend maal dank Patrick!’.

De zoektocht naar de geschikte uitrusting voor mijn bikepackingavontuur kon beginnen. Lezen van reviews en online bestellingen namen dagen in beslag. Zo raakte ik geïnteresseerd in de oerdegelijke, op maat gemaakte framebags van Rogue Panda Designs. Nick, de eigenaar en fervent fietser, liet me weten dat hij mijn project wou steunen. Een nagelnieuwe framebag kwam gratis mijn richting uit. ‘Waw, merci Nick!’

Vier maanden later stond al dat moois te blinken in Muscat, Omans hoofdstad. Klaar om de vele Omaanse offroad te verkennen. Een FxM, Pedal Harder-pet zat er bij als extraatje.

En die allergie? Tja, die is verleden tijd!

  • Meer info over mijn fiets, setup en helpende handen vind je hier. Mijn uitgepuurde paklijst hier. Heb je vragen, aarzel niet me te contacteren. Eens online, beantwoord ik ze graag.