Deel dit artikel:

Studenten maken stalen fiets met 3D-printer

Gewicht is nagenoeg gelijk aan dat van een 'gewoon' stalen frame.

Studenten in het Nederlandse Delft zijn weer een stapje verder gekomen met het 3D printen van fietsen. Zij hebben met een nieuwe printmethode een roestvrijstalen fietsframe ontworpen en geproduceerd. De methode is een nieuw, vooruitstrevend procédé. Het gewicht van de fiets is nagenoeg gelijk aan dat van een fiets met een ‘gewoon’ stalen frame.

Een team van vijf studenten had drie maanden nodig om de stalen fiets te maken. Het 3D geprinte frame is sterk genoeg om mee te fietsen, zo bewijst onderstaand filmpje. Daarin is te zien hoe de studenten van de TU Delft door de stad rijden. Bij het printen kregen de studenten ondersteuning van het bedrijf MX3D in Amsterdam. Die partij ontworp eerder al de eerste 3D geprinte brug.

De fiets wordt met dezelfde techniek gemaakt. Daarbij gebruikt MX3D grote robotarmen. Deze printmethode maakt het mogelijk om grote metalen voorwerpen in uiteenlopende vormen te maken. Wie de fiets in zijn bezit wil krijgen, moeten we teleurstellen… Het gaat om een prototype dat niet in de verkoop gaat. De fiets wordt later deze maand gedemonstreerd tijdens een conferentie in Duitsland.