Deel dit artikel:

Stromer legt lat voor speedpedelecs weer hoger met ST7

De Stromer ST7 breekt meer dan één grens in speedpedelecland. Ten eerste is er de enorme accu van 1440 Wh, waarmee je tot wel 260 km ver kan, ten tweede is er de elektronisch bestuurde versnellingsbak met 12 versnellingen en automatische startversnelling, en dan heb je nog de riemaandrijving, ABS-remmen, krachtigere motor …

Wie zich niet laat afschrikken door de prijs van 12.140 euro, kan zijn ogen uitkijken op de vernieuwingen in de Stromer ST7. Het nieuwe vlaggenschip onder de speedpedelecs is de eerste die kan uitpakken met de nieuwe Smart.Shift-technologie van Pinion. Aan zo’n versnellingsbak, die je gemakkelijk kan vergelijken met die van een auto, heb je heel weinig onderhoud, maar met deze Smart-versie kan je elektronisch schakelen. De stroomvoorziening daarvoor komt gewoon uit de centrale accu van de fiets. Met een simpele druk op de knop kan je vlot al rijdend, in stilstand en onder belasting schakelen. De versnelling waarmee je vanuit stilstand opnieuw van start gaat, kan je zelf instellen, waarna je bij elk vertrek automatisch vanuit die versnelling start. Je gekozen versnelling zie je op het computerschermpje. De overbrenging gebeurt via de duurzame en even onderhoudsvriendelijke Gates Carbon-aandrijfriem.

De nieuwe achterwielmotor levert 940 W aan een koppel van 52 Nm. Volgens Stromer is hij krachtig, dynamisch en stil, en kan hij in de sportmodus nog een extra portie stuwkracht leveren. Wie een stevige afstand naar het werk moet overbruggen, zal nog blijer zijn met de nieuwe accu. Die BQ1440 (48 V/1440 Wh) biedt een bereik tot wel 260 km. Net als bij alle Stromer-modellen kan hij rechtstreeks (je haalt de accu er in een handomdraai uit) of in de fiets geladen worden. Nieuw bij dit accumodel is het geïntegreerde acculaadniveaudisplay.

De mooi ingewerkte ABS-remmen van Blubrake zijn een aanwinst op zo’n krachtige speedpedelec, de TRP-remmen zelf hebben 4 zuigers voor extra remkracht, en de dikke Pirelli Angel ST Sport-banden zorgen voor een vertrouwd contact met het wegdek. De verlichting van Supernova biedt dagrijverlichting, groot licht en een remlicht.

Wie extra comfort wil, kan kiezen voor de speciaal voor Stromer ontwikkelde ‘upside down’ verende voorvork van Wren, al dan niet in combinatie met een geveerde zadelpen van Kinekt. Met de gratis OMNI app beschikt de ST7 eveneens over volledige connectiviteit via het mobiel netwerk, wat je toegang geeft tot updates en slimme extra’s, zoals gps-plaatsbepaling, 3-voudige diefstalbeveiliging, servicereminders, Crash Alert, individuele motorinstellingen, statistieken en meer.

Het nieuwe powerpakket is verkrijgbaar met sportframe in drie formaten (M, L en XL) vanaf de herfst van 2022 in de Launch Edition kleur Solid Gold en vanaf januari 2023 in Dark Platinum (12.490 euro).

Bekijk hier de Smart.Shift in actie: