Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Storm op komst! Ideaal weer voor het NK Tegenwindfietsen

Zaterdag trekken er naar verwachting driehonderd stormlustige fietsers naar de Oosterscheldekering in de Nederlandse provincie Zeeland. Daar wordt het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen gehouden.

Het is de vijfde keer dat het kampioenschap plaatsvindt. Volgens de weermannen is de storm van zaterdag krachtig genoeg om de wedstrijd opnieuw te houden. Zij rekenen op minstens windkracht zeven. Stormzekerheid is de belangrijkste voorwaarde om groen licht te geven voor het ietwat bizarre fietsevenement.

Met de wind op kop rijden de deelnemers (tweehonderd individuen en 25 teams van vier personen) op een gewone stadsfiets met terugtraprem over de Oosterscheldekering. Die rit in lijn is 8,5 kilometer lang. Maar degenen die al eens hebben deelgenomen, weten dat dit een loodzware onderneming is waaraan geen einde lijkt te komen.

Onderweg staat er langs het parcours een lichtwand van honderd meter. Hierop is te zien hoe hard het precies waait. De kleuren op het scherm met ledlichten geven dat aan. Hoe harder de wind, hoe paarser het licht is. Er zijn tien analoge windsensoren die de windsnelheid onafgebroken meten.

Brentjens eerste winnaar

Het NK Tegenwindfietsen werd tot dusver gehouden in 2013, 2014, 2015 en 2016. Afgelopen jaar bleef de storm liggen en was er geen kampioenschap. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat er toch tegen de wind in gebeukt kon worden, maar toen kwam de wind vanuit de verkeerde richting. Eerdere winnaars zijn ex-mountainbiker Bart Brentjens, Wouter Mesker, Pico de Jager en Teun Sweere.