Deel dit artikel:

Stevig in je schoenen staan bij Ultimate Cycling Schoes

Fietsschoenen zijn er in alle kleuren en prijsklassen. De keuze voor een schoen wordt vaak bepaald door het uiterlijk of het prijskaartje. Nochtans is de schoen misschien wel het meest essentiële contactpunt tussen mens en fiets. Daarom verdienen je voeten meer aandacht. We gingen langs bij Ultimate Cycling Shoes in Harelbeke, waar iedereen buiten stapt met de fietsschoen die écht bij hem of haar past.

Er zijn drie belangrijke contactpunten tussen fiets(t)er en fiets: het stuur, het zadel en de pedalen. Van het belang van vorm en positie van het zadel zijn de meesten zich al bewust. Met de stuurpen of het stuur wordt ook al eens wat gespeeld om pijntjes op te lossen. De pedalen? Die staan er ‘gewoon’ op gemonteerd, toch? Nochtans is de combinatie pedaal/schoen een belangrijke factor in de krachtoverbrenging. Vaak wordt er bij de keuze van de schoen niet verder gekeken dan de grote teen lang is en daar wringt vaak het schoentje.

Enige speciaalzaak van ’t land

Straffe vaststelling: België telt welgeteld één winkel die zich specialiseert in fietsschoenen en in uw voeten. Wat Runners’ Lab doet voor hardlopers, doet Ultimate Cycling Shoes in Harelbeke voor de actieve fietser. Ultimate Cycling Shoes wordt gerund door Lorenzo Derycke, kleinzoon van gevierd ex-renner Germain Derycke. “Mensen die bij ons komen, willen uiteraard nieuwe schoenen. Vaak zijn ze zich niet bewust van de problemen die ze hebben met hun huidige schoenen. Ik vraag daarom altijd even door en dan komen al snel de verhalen.”

“Dat de schoenen onmiddellijk uit moeten na een lange rit op een warme dag. Of dat er hier of daar toch drukpunten ontstaan tijdens het fietsen met tintelingen of slapende voeten tot gevolg. Als ik dan met hen het proces doorloop en hen op het einde van de rit nieuwe schoenen adviseer, beseffen ze snel dat die meteen beter zitten dan hun huidig paar. Het kristalheldere bewijs dat ons concept werkt.”

Stap 1: de voeten opmeten

De keuze van een nieuw paar schoenen? Alles valt of staat met je voeten! “In een eerste fase vertrekken we altijd vanuit de naakte voet die we nauwkeurig opmeten. Je schoen moet om de voet gegoten zitten en daarvoor moeten we eerst weten hoe die voet er exact uitziet. De lengte van je voet bepaalt de maat: daar kan je niet omheen. Daarnaast zijn er brede en smalle voeten, holle voeten en platvoeten, voeten met een hoge en lage wreef …”

“Het is nooit de bedoeling dat je bijvoorbeeld een brede voet compenseert met een maatje groter. Of dat je moet spelen met de dikte van de sok om de schoenen te doen passen. De pasvorm moet meteen comfortabel aanvoelen. Komt daar nog eens bij dat je voet bij het fietsen nog een beetje zal uitzetten. Een belangrijke factor om in het achterhoofd te houden.”

Stap 2: merk en model selecteren

Nadat je voeten zijn opgemeten, doorlopen ze bij Ultimate Cycling Shoes hun ruime aanbod aan merken en modellen om de (voor jouw voet) perfecte schoen te vinden. “Ons aanbod is zodanig gekozen dat we voor elke voet een juiste oplossing kunnen aanbieden. Interessant om zien, is dat een aantal merken schoenen op de markt brengen in verschillende breedtes. Dat is nodig want fietsen met een te smalle schoen is allesbehalve aangenaam en efficiënt. Lake is een merk met een goede reputatie en heeft brede tot zeer brede modellen. Ook een vrij nieuw merk zoals Nimbl doet het bijzonder goed met hun bredere pasvorm en ultralichte schoen.”

De zool is een belangrijk onderdeel. Algemeen kan je stellen dat een stijvere zool garant staat voor een betere schoen. De krachtoverbrenging op de pedalen gebeurt immers een stuk directer. Daar hangt dan ook een (soms stevig) prijskaartje aan vast waardoor de verleiding voor de consument groot is om via webshops te bestellen. “Ondanks ons mooie en ruime aanbod, kozen we er bewust voor om geen webshop te hebben”, vertelt Lorenzo. “Onze meerwaarde zit in ons gratis advies en in onze service. Zo maak je de juiste keuze, zal je pijnvrij fietsen en spaar je bijgevolg heel wat centjes uit. We maken tijd voor elke klant.”

Stap 3: de schoenplaatjes afstellen

De schoen is één zaak maar daarmee is de kous nog niet af. Heb je klachten aan je voeten, dan ligt dat vaak aan de schoen zelf. Heb je klachten hogerop, bijvoorbeeld aan de knie, dan ligt de oorzaak wellicht eerder in de positie van je schoenplaatjes. Ook tintelingen of slapende voeten vinden soms hun oorzaak in een foutieve afstelling. Veel mensen plaatsen die schoenplaatjes er snel op maar de positie van je plaatjes bepaalt hoe je voet en onderbeen bewegen op de fiets en is dus van het grootste belang. Van de correcte afstelling van de schoenplaatjes maken ze bij Ultimate Cycling Shoes een erezaak.

“We beginnen altijd met de manuele check. Mensen een paar keer laten squatten vertelt al veel over de stand van de voeten. Luisteren naar de bestaande klachten is uiteraard ook essentieel. Pijn aan de binnenkant of buitenkant van de knie vraagt om een andere aanpassing.” De grootste bekommernis van Ultimate Cycling Shoes is dat je zorgenvrij kan fietsen. “Af en toe gebeurt het dat ik iemand naar huis stuur zonder nieuwe schoenen”, vertelt Lorenzo. “Dat zijn mensen met klachten waarbij we na opmeting vaststellen dat het probleem niet meteen aan de schoen ligt maar aan de plaatjes die verkeerd staan. Ik zet die dan juist en vraag hen enkele weken verder te fietsen met hun eigen schoenen. Dat lost voor die mensen vaak het probleem op.”

“Ons ruime merkaanbod is zodanig gekozen dat we voor elke voet een juiste oplossing kunnen aanbieden.”

Troeven

“Ongemak hoort nooit bij fietsen, ook niet ter hoogte van de voeten. We willen mensen ervan bewust maken dat ongemakken er niet bij horen, een schoen moet comfortabel zitten.” Het belangrijkste is dat de schoen meteen en helemaal juist moet zitten. Je mag er niet op rekenen dat ze zich tijdens het gebruik ‘wel zullen zetten’ naar je voet. “Podologen zullen het misschien niet met me eens zijn maar zooltjes zijn wat mij betreft de allerlaatste reddingsboei. Wanneer de basis niet goed is – lees: te kleine, te grote of te smalle fietsschoenen – mag je bij eender welke podoloog of bikefitter langsgaan, hij zal je niet kunnen helpen. Een schoen moet meteen juist zitten, punt aan de lijn.”

Voor ons is de keuze snel gemaakt. Liever een paar euro’s meer betalen voor een paar topschoenen die geselecteerd en juist afgesteld zijn door de experten van Ultimate Cycling Shoes, dan een koopje te doen op een of andere webshop en rond te rijden met een paar schoenen die misschien niet bij je passen en mogelijk pijntjes veroorzaken.

Ultimate Cycling Shoes

Kortrijksesteenweg 263
8530 Harelbeke
+32 (0)56 44 94 29
info@ultimatecyclingshoes.com

Merken: Lake, fi’zi:k, Shimano, Specialized, DMT, Vittoria, Nimbl, Luigino Verducci, Gaerne

Afspraak maken via: www.ultimatecyclingshoes.com.