Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stelvio: berg der bergen

Vandaag komen de beste klimmers hoe dan ook bovendrijven in de Giro d’Italia. Met de Mortirolo, Stelvio en Umbrailpas staat er een flink, lastig verteerbaar portie klimwerk op het menu. Met name de Stelvio is gevreesd. Grinta! ontleedt deze klim.

De koninginnerit in de Ronde van Italie is er eentje om de vingers bij af te likken. De eerste hindernis vandaag is de Mortirolo. Dat betekent 12,6 kilometer lang klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent. Na de afdaling volgt een eerste passage in Bormio in de aanloop naar de beklimming van de tweede Alp: de Stelvio. Dit is bepaald geen gemakkelijk karwei: in 22 kilometer (gemiddelde stijging: 7,1 procent) klimmen de heren naar de pasovergang.

Daarna gaat het peloton naar beneden om vervolgens (voor het eerste in de historie!) via Zwitserland aan de noordzijde van de klim te beginnen. Ook hiervoor moeten de tanden op elkaar, want in ruim dertien kilometer overwinnen de Giro-renners 1.130 hoogtemeters. Het stijgingspercentage bedraagt 8,4 procent. Eenmaal op de Umbrailpas gaat de route terug naar Bormio, via dezelfde weg als ze even daarvoor naar boven zijn gereden. Totaal aantal hoogtemeters vandaag: 5.400 meter.

Over de Stelvio…

  • Met de top op 2.758 meter is de Stelvio het dak van de Giro. Hier wordt dus de befaamde Cima Coppi uitgereikt. Wie gaat ermee aan de haal?
  • De Stelvio is een klassieker onder de bergen en ontbreekt dus niet in de honderdste editie van de Giro. De klim in het noorden was in 1953 voor het eerst onderdeel van het parcours. Wie toen als eerste boven kwam? Fausto Coppi.
  • Na het eerste bezoek werd de legendarische klim nog negen maal meegepakt door de parcoursbouwers. Vijf keer was de Stelvio finishplaats. Helaas moest de klim meermaals geschrapt worden door toedoen van sneeuwval. Tot twee weken geleden zagen we op webcambeelden ook nog steeds kolossale partijen liggen.
  • De laatste keer dat de Giro naar de Stelvio toog, was in 2014. Dario Cataldo kwam als eerste boven, Nairo Quintana won uiteindelijk de rit (en pakte er de roze trui, die hij tot het einde zou houden). Er was dat jaar veel te doen om de weersomstandigheden. Aanvankelijk wilde de organisatie niets van een parcourswijziging weten, maar later bracht ze via social media wel een bericht naar buiten over neutralisatie in de afdaling. Daardoor ontstond verwarring: wel of geen geneutraliseerde afzink?
  • Het Stelvio-moment dat wij, Belgen, koesteren, komt uit 2012. Thomas De Gendt schreef er historie door de etappe op zijn naam te schrijven. Hij sprong weg op de Mortirolo, achterhaalde de koplopers en pakte voorsprong. Op de Stelvio wisten aanvankelijk Cunego en Nieve hem nog te volgen, maar op dertien van de kilometer van de top moesten ze hem laten gaan. Dankzij deze overwinning en de sterke tijdrit die volgde, stelde De Gendt zijn derde plaats in het eindklassement veilig.
  • Ga je er zelf fietsen? Kijk dan altijd even naar de weersvoorspellingen. De Stelvio staat bekend om zijn grillige en koude omstandigheden. De Stelvio is meestal vanaf medio mei geopend tot eind september of uiterlijk begin oktober.
  • Vanaf Prato liggen er 48 haarspeldbochten op je te wachten en vanaf Bormio 34. Met name het uitzicht op het Ortlermassief is adembenemend. De Ortler is met 3.901 meter één van de hoogste bergen van Europa.
  • De Stelvio, in het Duits bekend als Stilfser Joch, is de bezitter van de een-na-hoogste asfaltweg in de Alpen. Er is er eentje die nog iets hoger ligt. Die vind je op de Col de l’Iseran in Frankrijk.
  • Als je er in de buurt bent, kun je wellicht meteen twee andere ‘zware jongens’ nemen. De Gavia en Mortirolo, ook al twee van die historische beklimmingen uit de Giro, liggen niet al te ver van de Stelvio.
  • Er zijn zo nu en dan wielerevenementen op de Stelvio. Eén daarvan is Passo Dello Stelvio. Je kunt er vrij van verkeer fietsen. Dit jaar is het evenement van 22 tot en met 24 juni. Op de website van Passo Dello Stelvio vind je meer informatie over wat er in die dagen allemaal te beleven valt.