Deel dit artikel:

Start to Cycle-clinics: zelfverzekerd van huis

De laatste twee jaar, in coronatijd, hebben veel mensen de fiets (her)ontdekt. Een groot aantal weet hun weg prima te vinden, anderen hebben misschien nog wat hulp nodig. Voor deze laatste groep komt het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) met Start to Cycle-clinics. Daarvoor heeft het CRVV de handen ineengeslagen met Nicolas Callant van NC.Cycling. Hij is gediplomeerd initiator wielrennen en trainer bij zowel Isorex Cycling Club als bij de Vlaamse Wielerschool.  

In deze Start to Cycle-clinics geeft Nicolas je de basis van het wielrennen mee. Hij zorgt dat je een wordt met de fiets, waardoor je jezelf verder kan ontwikkelen en zelfverzekerd de weg op kan. Het gaat dan om zaken als opstappen, correct in- en uitklikken, het juiste schakelmoment, de positionering van de handen en remmen. Met de voorrem of toch maar met de achterrem?

In zes sessies van anderhalf uur leert Nicolas je allerlei vaardigheden en technieken die onmisbaar zijn voor een rit met vertrouwen. De clinics worden in kleine groepjes gegeven, het gaat dan om maximaal acht personen, bij voorkeur een even aantal. Op die manier blijft de persoonlijke begeleiding gewaarborgd. De sessies met de basistechnieken starten op een afgesloten terrein. Later verplaatsen de clinics zich naar de openbare weg.  

Heb je al enige fietservaring? Dan is de workshop ‘To the next level’ beter geschikt. Hier kijkt Nicolas in vier sessies van twee uur of iedereen de basisprincipes onder de knie heeft. In de praktijk blijkt dat men sommige zaken verkeerd aanleert en al jaren zo toepast. Daarna wordt dieper ingegaan op het rijden in groep en ontdek je er de vele voordelen van. Andere aspecten zijn het nemen van bochten en hindernissen en het surplacen voor bijvoorbeeld een rood licht.

De clinickosten bedragen 96 euro. Beschik je (nog) niet zelf over een koersfiets, helm en/of koersschoenen maar wil je wel proeven van deze sport? Het CRVV kan een kwalitatieve racefiets en toebehoren voor je ter beschikking stellen. Als je je wilt inschrijven of meer informatie wilt opvragen, dan kan dat via info@crvv.be of 055339933. 

De clinicdata

 • Start to Cycle:  
  • Optie één: zaterdag 12 maart tot en met 23 april van 14.00 tot 15.30 uur (niet op 2 april vanwege Ronde van Vlaanderen Cyclo)
  • Optie twee: zaterdag 7 mei tot en met 11 juni van 14.00 tot 15.30 uur
  • Optie drie: donderdag 5 mei tot en met 9 juni van 19.30 tot 21.00 uur
 • To the next level: 
  • Optie één: zaterdag 19 maart tot en met 16 april van 10.00 tot 12.00 uur (niet op 2 april vanwege Ronde van Vlaanderen Cyclo)
  • Optie twee: dinsdag 10 mei tot en met 31 mei van 19.30 tot 21.30 uur
  • Optie drie: zaterdag 14 mei tot en met 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur

Gerelateerde artikels