Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sportieve fietsers komen aan hun trekken in Zwitserland

Als fietsers een bekende wielertocht in het buitenland moeten noemen, dan hebben velen het al snel over La Marmotte. De organisatie daarvan breidt uit. Met ingang van dit jaar is er ook een Marmotte in Zwitserland.

De Marmotte Alpes kenden we al veel langer en intussen maakten we ook al kennis met de Marmotte Pyrénées. Op zaterdag 11 augustus dit jaar wordt om 7.00 uur voor het eerst het startschot gelost voor de Marmotte Granfondo Valais. Een uur daarvoor mogen de nóg grotere sportievelingen al beginnen aan hun Ultrafondo Tour des Stations. In deze loodzware tocht is het Zwitserse Marmotte-parcours verwerkt.

De Marmotte Granfondo Valais is met 130 kilometer korter dan de Franse versie in de Alpen, maar in het aantal hoogtemeters doet de route niet veel onder: 4.500 hoogtemeters. De tocht start in Crans-Montana en eindigt in Verbier. Twee punten die vooral bekend zijn onder wintersporters, maar zeker ook een plaats hebben in de wielerhistorie. Tussendoor staan er 7 beklimmingen geagendeerd met de Col de la Croix-de-Cœur (7,5 procent over 14,7 kilometer) als afsluiter.

Vind je het allemaal niet uitdagend genoeg? Dan kun je je lichaam op een nog zwaarder avontuur trakteren: de Ultrafondo Tour des Stations. Als we deze tocht een monsterwedstrijd noemen, dan zeggen we niets teveel. De Ultrafondo Tour des Stations gaat over ruim 220 kilometer en onderweg overwinnen deelnemers liefst 7.400 hoogtemeters. In vergelijking met de Granfondo krijgen zij de Ovronnaz (9,9 kilometer tegen 8,7 procent) en de Anzère (17 kilometer tegen 6 procent) erbij.

Is zowel de Marmotte Granfondo Valais als de Ultrafondo Tour des Stations te veel van het goede? Dan is er ook nog de Mediofondo. In dat geval beklim je enkel de Nendaz en Col de la Croix-de-Cœur. Simpel? Neen, want je moet altijd nog 2.200 hoogtemeters maken om bij de eindstreep te geraken.

  • Inschrijven voor een van de tochten doe je hier

Gerelateerde artikels