Deel dit artikel:

SKS Germany mixt innovatie met traditie in nieuwe Rennkompressor-pomp

De Rennkompressor, de bekende fietspomp van SKS Germany, heeft een opvolger: de Rennkompressor NXT. Deze combineert retrokenmerken van zijn voorganger met nieuwe technologische features die helemaal van deze tijd zijn.

De Rennkompressor is een krachtige 16 bar-pomp die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontwikkeld. Het idee ontstond na een bezoek van SKS Germany aan een Belgische handelspartner. Het doel was een ‘high-performance pomp’ te ontwikkelen voor de professionele wielersport. Die omarmde het product direct na de lancering. Met name dankzij de superieure prestaties van Eddy Merckx kreeg de pomp volop aandacht.

Stamvader

In 57 jaar tijd zijn er meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd uitgeleverd, waarmee het hoogstwaarschijnlijk de best lopende fietspomp aller tijden is. Nog steeds gebruiken veel topteams de Rennkompressor, waaronder Team Alpecin-Deceuninck. Ook in vele fietsschuren en -werkplaatsen staat nog een werkend exemplaar, mede doordat vrijwel elk onderdeel vervangbaar is. SKS Germany noemt de Rennkompressor ‘de stamvader van alle vloerpompen’.

De Rennkompressor is er in vele kleuren en heeft in de voorbije decennia geen grote uiterlijke wijzigingen ondergaan. Typerend zijn de met rubber beklede uitklapvoetjes die het transport van de pomp naar races makkelijk maken, de eenvoudig afneembare houten handgreep met veer en de koperen ventielkop (later ook met Multi Valve My Easy-ventielkop). Al sinds de introductie verleent SKS Germany vijf jaar garantie.

De opvolger

Er is nu dus een opvolger, de Rennkompressor NXT. Ook deze is volledig van Duitse makelij, om precies te zijn vinden de ontwikkeling en productie plaats in Sundern. De Rennkompressor NXT mixt innovatie met traditie. Technisch gezien is het een NXT-level pomp waarmee je ook op hoge druk comfortabel pompt. Dit is mede te danken aan de solide aluminium voet en de hoge stalen buis met veel pompvolume.

De Rennkompressor NXT pompt net als zijn voorganger tot 16 bar, wat nauwkeurig af te lezen is op de nu veel grotere manometer. Er is ook een Digi-versie leverbaar met een uiterst precieze digitale manometer (tot twee cijfers achter de komma). Ook in het donker is de druk prima afleesbaar.

De opvolger heeft de nieuwe Multi Valve-ventielkop MV Easy met innovatieve rockertechnologie. De handgreep is als vanouds van beukenhout en ligt tijdens het pompen comfortabel in de hand. Aan de bovenzijde zit nu echter geen dopmoer, waardoor het pompen ook met één hand prettig gaat. Voor transport kan het handvat er gemakkelijk en zonder gereedschap worden afgehaald en zijn de pompvoetjes inklapbaar.

Met zijn robuuste en professionele uiterlijk blijft de Rennkompressor NXT trouw aan het origineel. Het strakke Stealth-design voegt daar een moderne uitstraling aan toe.

De originele pomp blijft

De nieuwe pomp is nu verkrijgbaar bij de dealers van SKS Germany. En voor de liefhebbers van de originele Rennkompressor: ook deze blijft gewoon leverbaar, naast zijn opvolger. Er worden er jaarlijks nog 25.000 van verkocht. Adviesprijs: 99,99 euro (pomp met digitale manometer: 119,99 euro).