Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

SKS blaast 100 kaarsjes uit

Van gordijnroeden tot een toonaangevende rol in de fietsindustrie. Dat is, heel kort samengevat, de evolutie van Scheffer-Klute Sundern (kortweg SKS) in de voorbije eeuw. Het is een familieverhaal, van vader op zoon, waar respect en innovatie op nummer een staan.

Wie had, toen Karl Scheffer-Klute in 1921 metalen buizen vervaardigde in zijn kelder, gedacht dat zijn bedrijf 100 jaar later aan de top zou staan in de fietsbranche? SKS Germany maakt geen fietsen; de focus ligt op accessoires als fietspompen, spatborden, fietstassen, noem het maar op. Om uit te groeien tot de onderneming die SKS vandaag is, doorstonden ze de test der tijd.

Baanbrekende fietspomp

Karl Scheffer-Klute laat zes jaar na de oprichting van zijn bedrijf een frisse wind waaien en stelt zijn schoonzoon aan als hoofdeigenaar. Wilhelm Blome gaat op hetzelfde elan door en krijgt in 1932 de mogelijkheid een failliete luchtpompfabriek over te nemen. Toentertijd was het gebruikelijk fietspompen te vervaardigen uit stalen buizen. Laat dat nu net iets zijn waarin SKS een uitblinker was.

Fietspompen zijn vandaag vanzelfsprekend, in de jaren dertig niet zozeer. Blome moest het van zijn ondernemerszin hebben om de producten aan de man te brengen. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen, reist de jonge knaap met een koffer met staaltjes doorheen het land. De successen lieten niet lang op zich wachten. In de jaren nadien volgden heel wat uitbreidingen en verbouwingen om de productie adequaat te laten verlopen.

Vaarwel staal

In het tweede deel van de 20ste eeuw maakt kunststof zijn intrede op de markt. SKS springt mee op de kar en laat zijn basisproduct achterwege. Voortaan worden de buizen niet meer vervaardigd uit staal. In 1959 geeft Wilhelm Blome de fakkel door aan zoonlief Willi Blome. Onder zijn bewind kan het bedrijf zich nog meer profileren op de fietsmarkt, die rond zijn tijd heropleefde. In die bloeiperiode ziet de SKS Rennkompressor het licht. Voor velen, vroeger en nu, is dit de stamvader van de staande fietspomp zoals wij die vandaag kennen.

Op de internationale toer

In 1983 valt het Engelse spatbordenbedrijf Bluemels in handen van SKS Germany. Het Duitse bedrijf neemt ook de productiefaciliteiten over. Het duurt niet lang tot de uit kunststof vervaardigde spatborden over te toonbank gaan. Begin jaren 90 gaat SKS internationaal met zijn spatborden. Vooral de steekspatborden voor mountainbikes zijn enorm populair. Iets wat hen in 1999 marktleider maakt in de branche.

Ondertussen is ook Willi’s zoon Willo aan de slag in het bedrijf. Wanneer Willo Blome samen met managing partner Michael Beste de productdistributie over een andere boeg gooit, verstevigt SKS zijn marktpositie. Voortaan leveren ze niet meer aan groothandelaars maar zijn gespecialiseerde dealers hun afnemers.

Nieuwe producten op komst

Het zou zomaar kunnen dat ook jij een product van SKS Germany gebruikt op of naast je fiets. “We zijn er trots op dat we zelfs na 100 jaar nog steeds concurrerend kunnen produceren in Sundern en daarmee banen kunnen behouden en de lokale economie kunnen versterken”, laten Blome en Beste weten in een officieel communiqué. Naast Duitsland levert SKS ook aan dealers in België, Nederland en Oostenrijk. Ook in dit jubileumjaar mogen we ons verwachten aan nieuwe producten en een uitbreiding van het assortiment. In de gaten te houden dus.