Deel dit artikel:

Silca introduceert Hot Melt Wax

Goed onderhoud is een voorwaarde om prettig en zorgeloos te kunnen trainen en fietsen. Silca breidt haar onderhoudslijn uit met de Hot Melt Wax.

Een maand of twee geleden kwam Silca al met de Secret Chain Lube, een smeermiddel voor op de ketting. Het middel heeft vergelijkbare eigenschappen als wax, alleen wordt het goedje als lube op de ketting gesmeerd. Ook de presentatievorm is opvallend anders: Silca kiest hier voor een vloeibaar product in plaats van een dikkere substantie. Vanuit het flesje gaat het middel eenvoudig en snel op de ketting.

Volgens Silca kleven er grote voordelen aan het waxen van de kettinglijn. De ketting blijft langer schoon en de wrijving wordt aanzienlijk gereduceerd. Kortom: er gaat minder energie verloren tijdens het trainen en daarbij doet de ketting tijdens een training of fietstocht in betrekkelijke stilte zijn werk. Silca kan dat alles waarmaken door onder meer Tungsten DiSulfide te verwerken.

Hot Melt Wax

In navolging van de Secret Chain Lube komt Silca nu ook met de Hot Melt Max. Hierbij gaat het niet om een kant-en-klaar product (à la de Secret Chain Lube), maar om een zak met 500 gram korrels die verpakt zijn in een warmtebestendige zak. Het is de bedoeling dat je deze korrels zelf smelt bij een temperatuur van circa 80 graden Celsius, bijvoorbeeld door de zak in kokend water te dompelen.

Waarom je voor dit iets arbeidsintensievere proces zou moeten kiezen? Volgens Silca wordt de wrijving nóg minder als je de ketting op deze manier behandelt (circa 2 procent winst). Je dompelt de ketting even onder in de gesmolten wax, haalt hem eruit en laat het middel indrogen. Vervolgens is de beschermlaag gereed. De zak Hot Melt Wax kost in de speciaalzaak 40 euro. De Secret Chain Lube is ruim een derde van de prijs goedkoper.