Deel dit artikel:

Shimano Sora R3000 heeft high-tech looks

9-Speed instapgroep is prachtig gemoderniseerd.

Naast een nieuwe ‘urban’ groepset (Metrea) en nieuwe 1×11 opties voor mountainbikers, waar we al eerder over berichtten, is er nog meer 2017 nieuws van Shimano. De instapgroep Sora is drastisch gemoderniseerd.

Je hoeft al lang niet meer per se een Dura Ace groep te bezitten om ongestoord te kunnen schakelen met Shimano. De huidige 105- en Tiagra-groepen bieden ook al een subliem schakelcomfort en een dito duurzaamheid. Voor 2017 is ook de Sora-groep geüpdatet en verwacht mag worden dat schakelen met deze 9-speed groep nu nog vlotter zal gaan.

Als het vernieuwde uiterlijk een maatstaf mag zijn voor de prestaties, dan zullen hele horde sport- en fitness-fietsers zich in de handen kunnen wrijven. Neem het 4-armige crankstel, dat in niets meer onderdoet voor de duurdere groepen van Shimano, of de shifters, die zijn uitgevoerd in tweetonig zwart/grijs, net als de remmen en de derailleurs.

Ook aan de functionaliteit werd gewerkt: de Sora R3000 groep biedt zowel shifters voor een racestuur als verstellers voor op een recht stuur. Er is een dubbel crankstel (50x34T) of een triple crankstel (50x39x30T) in 4-armige Dura Ace styling voorhanden, en voor de urban/sportfietsen zijn er 5-armige varianten (2×9 of 3×9).

De Sora R3000 maakt fietsen ook nog veiliger, dankzij de verbeterde dual-pivot BR-R3000 velgremmen met quick-release (20% meer kracht).

Er komen verschillende cassettes beschikbaar in het bereik van 11-34 tanden, met bijpassende achterderailleur, maar ook schijfremmen (BR-RS305) zullen een optie worden bij deze instapgroep. Ten slotte zou Shimano zichzelf niet zijn als er niet een wielenset in passende uitvoering zou zijn ontworpen (RX31 12 mm). De wielen krijgen AX720 naven die voorzien zijn van E-Thru technologie, dat wil zeggen: steekassen!