Deel dit artikel:

Schijfremmen op Tiagra-niveau

Shimano gaat voor hydraulische disc-brakes op alle niveau's.

De schijfremmen komen eraan, dat hebben we al vaker geschreven de laatste tijd. Shimano neemt daarin het voortouw, maar hoe zou dat ook anders kunnen, de alomtegenwoordigheid van de Japanse onderdelenmaker in acht nemend.

Toch is het pad dat Shimano bewandelt anders dan gewoonlijk, want men begon vorig jaar, in 2015, met hydraulische schijfremmen op Ultegra– en 105-niveau. Onlangs werden er mechanische schijfremmen van Sora-kwaliteit voorgesteld, en nu is het de beurt aan hydraulische disc-brakes op Tiagra-niveau. De zogenaamde trickle-down strategie waarbij nieuwe technologie eerst bij de topmodellen wordt geïnstalleerd (bij Shimano is dat Dura Ace) en vervolgens jaar na jaar doorsijpelt naar de lager geprijsde onderdelengroepen, werd in dit geval duidelijk niet gevolgd. Binnenkort verwachten we dan ook Dura Ace schijfremtechnologie, waarschijnlijk specifiek voor racefietsen ontworpen, in plaats van zoals nu het geval is bij de huidige disc-brakes: gekopieerd van de mountainbikeversies die Shimano reeds lang had.

De hydraulische schijfremmen op Tiagra-niveau breiden dus het assortiment van Shimano verder uit. De BR-RS405 modellen zijn gepositioneerd onder het 105 en Ultegra-niveau. Het voordeel van schijfremmen is dat ze extra vertrouwen geven bij nat weer, op lange afdalingen en op terrein wat het maximale van de renner vraagt. Schijfremmen zijn ideale metgezellen voor alle soorten van actief wielrennen. 


De BR-RS405 remunit is ontworpen met een flat mount remklauw en een mechanische hydraulische schakelversteller (ST-RS405). De SM-RT81-S/SS 140 mm of 160 mm remschijven met Shimano’s ICE TECHNOLOGY koelsysteem zijn ontworpen om warmte af te voeren en ze zorgen voor meer remkracht wanneer je dat nodig hebt. Ze bieden consistente remprestaties in alle weersomstandigheden, ongeacht het type velg. 


Fietsen met de gecombineerde TIAGRA 10-speed schakel- en remverstellers voelt vertrouwd en aangenaam aan voor zowel grote als kleine handen, dankzij een ergonomische vormgeving, het gladde oppervlak van de shifters en hun soepele werking. Met VIVID Index Shifting schakel je licht met een zekere klik, zodat het altijd duidelijk is wanneer er wordt geschakeld. Verder kan het bereik van de hefboom van de shifters met maximaal 10 mm worden aangepast voor extra comfort. De BR-RS405 remmen hebben de eenvoudige montage en onderhoudstechnologie die ook toegepast wordt bij de andere Shimano hydraulische schijfremmen. Door het ontluchten met een trechter kunnen de hydraulische remmen netjes en efficiënt worden onderhouden. Shimano’s Tiagra-grade BR-RS405 hydraulische schijfremmen zijn per juli 2016 verkrijgbaar.