Deel dit artikel:

Rose maakt aluminium racefiets weer aantrekkelijk

Rose heeft haar best verkopende betaalbare aluminium racefiets omgevormd tot de Reveal AL. Die oogt haast net zo gestroomlijnd en goed geïntegreerd als de toplijn fietsen, maar is qua prijs een stuk voordeliger.

Volgens Rose markeert de nieuwe Reveal AL het ‘begin van het volgende tijdperk’ van betaalbare aluminium racefietsen. De Pro SL was lange tijd de instapracefiets van Rose, maar die leek met zijn specificaties de aansluiting met de meer high-end fietsen te verliezen.

Met de lancering van de nieuwe fiets krijgt de disc-only Reveal AL een fraaie vormgeving, aero-geoptimaliseerde eigenschappen, een vernieuwde geometrie, de nieuwste flat mount schijfremmen, 12 millimeter steekassen en een grotere bandenspeling. Daarnaast wordt de Reveal AL de markt op gebracht met volledig geïntegreerde interne kabelgeleiding, waardoor deze budgetfiets niet onderdoet voor de toplijn racefietsen.

Endurance geometrie

De nieuwe Rose Reveal AL, gebouwd voor ‘mooie en lange tochten’ zoals Rose zelf zegt, is een endurance fiets met een ‘moderne lange-afstandsgeometrie’ die identiek lijkt te zijn aan de Pro SL-voorganger en bovendien veel weg heeft van de carbon Reveal. Het meest interessante is dat deze aluminium fiets wordt geleverd in een enorme range van tien maten, van een piepkleine 45 centimeter tot een grote 65 centimeter. De geometrie wisselt natuurlijk een beetje per maat in geval van zo’n groot bereik.

Rose heeft gezorgd voor een goede bandenspeling. Voor de meeste maten is het mogelijk om banden van 32 millimeter te steken, terwijl de twee kleinste frames genoegen moeten nemen met een max van 28 millimeter.

Fraaie uitstraling

De Rose Reveal AL heeft een 1.300 gram aluminium frame met hydrogevormde buizen en net afgewerkte lasnaden bij het hoofdframe voor een gestroomlijnde uitstraling. Die sluit goed aan bij de volledig carbon tapered-steer vork. Alleen bij de dropouts zie je de lasnaden sterker door de lak heen komen.

Wat ook bijdraagt aan de strakke, afgewerkte look van de fiets is de nieuwe ALR aluminium stuurpen van Rose, die mechanische schakelkabels en hydraulische schijfremkabels van een conventioneel stuur via het balhoofd naar het frame leidt. Deze kabels komen niet in de stuurpen dankzij een eenvoudige, geïntegreerde afdekking aan de onderkant.

De Reveal AL krijgt ook een geïntegreerde zadelpenklem. Deze is weggestopt in de niet-aandrijfzijde van het zadel.

Instapprijzen

De nieuwe Rose Reveal is er vanaf 1.849 euro. Je hebt dan een fiets met een volledige Shimano 105 2×11 speed groepset. Qua wielen krijg je dan tubeless-ready Rose R TwentyFive wielen van aluminium (met een diepte van 28 millimeter en interne breedte van 19 millimeter). Het geclaimde gewicht daarvan is 8,9 kilo.

Je kunt ook een mechanische Ultegra 2×11 speed nemen voor 2.199 euro. Is je portemonnee nog wat beter gevuld, dan behoort ook een elektronische groepset tot de mogelijkheden. Aan de Reveal AL 105 Di2 hangt een prijskaartje van 2.499 euro. Alle nieuwe Rose Reveal AL-fietsen kunnen nu worden besteld in matzwart of salted caramel oranje.