Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ridley neemt Eddy Merckx Cycles over

Race Productions NV, de Belgische fabrikant achter Ridley, heeft fietsmerk Eddy Merckx Cycles overgenomen. Dat heeft het bedrijf vrijdag in een persbericht laten weten. De schaalvergroting moet Eddy Merckx-fietsen helpen aan een internationale doorbraak.

Het voortbestaan wordt gegarandeerd en Eddy Merckx Cycles blijft in Belgische handen. 37 jaar geleden, twee jaar na het einde van zijn wielerloopbaan, startte Eddy Merckx met zijn eigen fietsenmerk. Merckx wou -net zoals hij de beste renner van zijn generatie was geweest- ook de beste fietsenbouwer worden, al slaagde hij niet altijd in zijn opzet. Een eerste toenaderingspoging tussen de CEO van Ridley -Jochem Aerts- en de familie Merckx draaide jaren geleden op niks uit, nu zoveel jaar later is de overname wel een feit.

In 2008 verkocht ‘De Kannibaal’ een meerderheid van de aandelen. Het bleek voor de nieuwe eigenaren echter lastig om Eddy Merckx Cycles een nieuw elan te geven. Er werd verlies gedraaid, ook nadat er zich in mei 2016 een nieuwe overnemer aandiende. Die verdubbelde het kapitaal van de fabrikant in één klap naar bijna 28 miljoen euro. Maar ook dat bracht niet het gewenste succes.

“We verkochten vorig jaar nog bijna 1.500 Merckx-fietsen in de Verenigde Staten, maar vooral de beperkte schaalgrootte heeft een negatieve impact op onze inkoop- en verkoopprijzen en maakt dat de vaste structuurkosten het resultaat onder druk blijven zetten”, aldus Bart van Muylder, CEO van Diepensteyn NV en eigenaar van Eddy Merckx Cycles.

“Daarenboven wegen wij als kleine speler onvoldoende zwaar om internationaal de sterkste distributiepartners voor ons te winnen. Als het merk Merckx wereldwijd echt wil doorbreken, moest het zich bij een grote speler aansluiten. Wij vonden het onze verantwoordelijkheid om dit Belgische patrimonium in Belgische handen te houden. Ridley, met zijn basislijn “We are Belgium”, zijn wereldwijde distributie en aanwezigheid in het WorldTour peloton , is het ideale bedrijf om het eerbetoon aan Eddy Merckx voort te zetten.”

De samenwerking met Ridley moet de internationale doorbraak mogelijk maken. Volgens Ridley-CEO Jochim Aerts blijft het merk Eddy Merckx bestaan. “Dit merk heeft zoveel geschiedenis, was vaak een voorloper onder de fietsmerken en betekent zoveel voor de Belgische fietsindustrie. Eddy Merckx en Ridley zijn de bekendste Belgische fietsmerken en zij kunnen elkaar nu versterken. Wij garanderen het overleven en de verdere ontwikkeling van dit merk. Deze overname creëert een soort kruisbestuiving van de twee Belgische merken binnen ons bedrijf.”