Deel dit artikel:

Retienaar fietst naar Teheran voor nichtje en Kinderkankerfonds

Nick Steemans uit Retie begint eind deze maand aan een groot avontuur. In zijn woonplaats Retie stapt hij op de fiets voor een tocht van zesduizend kilometer. Die brengt hem – als alles volgens plan verloopt – naar Teheran (Iran). De solorit brengt geld in de lade van het Kinderkankerfonds.

Steemans is een man met een missie. Hij is zelf gek van fietsen en wil zich al fietsend inzetten voor de maatschappij. “Helaas komt kanker nog heel vaak voor, ook bij jonge kinderen. Een paar jaar geleden, in 2015, werd er een hersentumor vastgesteld bij mijn nichtje. Ze was indertijd 2,5 jaar. Dankzij de medische behandeling maakt ze het intussen gelukkig goed. Uit dankbaarheid voor al het uitstekende werk van artsen en voor alle andere kinderen met kanker onderneem ik deze fietstocht. Het is een sponsorrit, de bedoeling is geld in te zamelen voor het Kinderkankerfonds.”

De grote vraag is natuurlijk: waarom heeft Steemans een rit naar Iran uitgezet? Het antwoord blijkt simpel: avontuur. “Ik heb er altijd van gedroomd eens heel lang te fietsen naar een verre bestemming. Als je kijkt naar de landkaart, dan is Iran zo ongeveer het verste land waar je naartoe kunt zonder visum en andere beperkingen.”

Drie maanden op avontuur

Steemans doorkruist straks veertien landen: België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Georgië, Azerbeidzjan en Iran. De afstand is naar verwachting meer dan zesduizend kilometer. Zijn dagelijkse etappes variëren van zestig tot tweehonderd kilometer, afhankelijk van het profiel, het weer en de vorm van de dag.

In ongeveer drie maanden tijd hoopt hij de avontuurlijke rit tot een goed einde te brengen met zijn trekkingfiets. Die is bepakt met onder meer een slaapzak, een mat, extra kledij, een tentje en kookgerief. Eten en drinken koopt hij onderweg in. Slapen doet hij in zijn tent in het wild en op campings. Als het budget het toelaat, overnacht hij in B&B’s, hotels en gastverblijven. “Er zullen ongetwijfeld ook vriendelijke, behulpzame mensen op m’n pad komen.”

Steemans weet overigens wat het is om internationale fietsavonturen aan te gaan. Met name in Thailand heeft hij al vele duizenden kilometers afgelegd. Daar overwintert onze landgenoot wel vaker. “Ik kan er m’n werk als webdesigner doen. En ik kan er tegelijkertijd genieten van de prachtige landschappen en mooie, verkeersluwe wegen.”

Op de website van TraxTrapt – zo heet het initiatief van Steemans, die de bijnaam ‘Trax’ heeft – valt te lezen hoe je het initiatief kunt steunen.

Gerelateerde artikels