Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Punk Powder: duurzaam reinigingsmiddel in poedervorm

Muc-Off heeft haar productrange uitgebreid met iets innovatiefs: een bike cleaner in poedervorm. Dit zogeheten Punk Powder is vooral geïntroduceerd om duurzaamheidsredenen.

Punk Powder is een ecologisch, kleiner en handig reinigingsmiddel, dat veilig is voor het milieu en geschikt is voor alle soorten fietsen. Het poeder heeft een eigen formule die bestaat uit biologisch afbreekbare ingrediënten. Driekwart daarvan heeft een plantaardige basis.

Het product bestaat uit twee kleine zakjes met in elk 30 gram poeder. Deze poeder behoort vermengd te worden met 1 liter water. Zo kun je dus in totaal 2 liter reinigingsmiddel aanmaken. Muc-Off geeft aan dat deze poedervorm ertoe leidt dat 92 procent minder verpakkingsmateriaal gebruikt wordt in vergelijking met 2 liter normale fietsreiniger in reguliere verpakking. De ecologische voetafdruk is zo een stuk kleiner.

Naar eigen zeggen heeft Muc-Off drie jaar aan Punk Powder gewerkt. Er zijn twintig testvarianten geweest, voordat de definitieve formule werd gekozen.

Om het goedje te mengen kan bijvoorbeeld een oude reinigingsfles worden gebruikt. Daarnaast zijn er zogeheten Bottles For Life, extra duurzame flessen van Muc-Off zelf. Je kunt Punk Powder mengen met kraanwater, maar ook met regen- of oppervlakte water. Dat laatste is handig als je op locatie bent om te fietsen of mountainbiken en geen fles water bij de hand hebt.

De zakjes zijn 100 procent plastic- en aardolievrij. Ze zijn voor meer dan de helft gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Voor opdruk is er gekozen voor plantaardige inkten. Elk zakjes is biologisch afbreekbaar. De twee zakjes zijn verpakt in een gerecyclede FSC kartonverpakking. Daarop staan instructies, waardoor je er gemakkelijk een trechter van kunt vouwen. Op die manier kun je de poeder (zonder verlies) in de fles krijgen.

Muc-Off stelt dat er heel wat duurzaamheidsvoordelen zijn. Doordat het ‘slechts’ om poeder gaat en niet om een kant en klaar, voorgemengd product, is Punk Powder lichter, kleiner en gemakkelijker te verzenden. Dit drukt de CO2-uitstoot van transport. Muc-Off heeft daarnaast uitgerekend dat er wereldwijd meer dan 61 ton plastic per jaar wordt bespaard.