Deel dit artikel:

Paul Herygers: “Groenendaal is echt een lieve knul”

Herygers (53) openhartig tegenover 'De Zondag'.

Een van de meest beruchte momenten uit de veldritgeschiedenis is ongetwijfeld het bemoederende schouderklopje dat Paul Herygers uitdeelde aan Richard Groenendaal. Dat gebeurde op het wereldkampioenschap van 1994 in Koksijde. In een interview met ‘De Zondag’ gaat de co-commentator (53) nog eens terug naar dat moment. Of hij er van tevoren over had nagedacht, wilde men weten. “Het antwoord blijft neen.”

“Dat was een ingeving van het moment, een beetje uitdagen ja. Was dat denigrerend? Misschien. Ik weet niet of ik het opnieuw zou doen. Maar beheers je maar op zo’n moment hé. Je waant je in een sprookje. Jij dat ‘manneke’ dat een goed jaar eerder nog zijn handen vuil maakte in de steenfabriek, jij gaat wereldkampioen worden”, zegt Herygers. Toen ik hem aanraakte, versnelde hij weer. Godverdikke, dacht ik even, wat heb ik nu gedaan. Gelukkig bleken het zijn laatste pijlen.”

Herygers, de vader van Femke, is trots op hetgeen hij in zijn loopbaan heeft klaargespeeld. Van ‘hard feelings’ of rancune is geen enkele sprake, ook niet tegenover zijn toenmalige rivaal Groenendaal. “Nee, dat is echt een lieve knul. Ik durf zelfs zeggen dat hij een kameraad geworden is. Hij mag mij ’s nachts uit mijn bed bellen. Ik draag Richard in mijn hart. Dat is zo sinds een jaar of vijf. Dat is begonnen met een dubbelinterview, toen hebben we elkaar echt leren kennen”, aldus Herygers, die Nys benoemt als de grootste crosser aller tijden.