Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Origine zet stap naar Belgische en Nederlandse markt

Grote kans dat we de komende tijd meer gaan horen van Origine. Dit van oorsprong Franse merk komt naar de Belgische en Nederlandse markt toe. Daarna volgen andere Europese landen.

Zeven jaar geleden stonden Pierre-Henri Morel, Yves Amiel en Rémi Lefèvre aan de wieg van Origine. In de daaropvolgende jaren is het fietsenmerk opgekomen tot een klinkende naam in Frankrijk. In de basis draait het om race-, gravel- en mountainbikeframes die Origine in de eigen R&D-afdeling ontwikkelt. Origine gebruikt daarbij kwaliteitsvolle grondstoffen, onder andere High Modulus carbon en Ultra High Modulus voor het GTR-gamma met prestatiegerichte racemodellen.

Ontwikkeling in huis

Origine heeft voor de productontwikkeling een eigen onderzoeksbureau met drie ingenieurs, twee technici en twee ontwerpers. Daarnaast beschikt het bedrijf over een labo waarin prototypes tijdens het ontwikkelingsproces uitgebreide vermoeidheidstesten ondergaan. De ingenieurs hebben in de loop der jaren veel ervaring opgedaan als het gaat om carbontechnologie in de fietsbranche. Zij zijn derhalve in staat om voor elk type fiets een juiste lay-up te ontwikkelen.

Het onderzoeksbureau is constant op zoek naar nieuwe technologieën om de prestaties van producten te verbeteren. Origine hecht naar eigen zeggen veel belang aan de verbetering van alles wat een fiets ‘op een onzichtbare’ manier beter maakt voor een grote doelgroep. Onder meer Franse fietsprijzen die de racefiets Axxome in de voorbije jaren in de wacht sleepte, zijn voor Origine het bewijs dat ze op de goede weg zit.

Eigen wielsets

Omdat de rijkwaliteiten van een fiets in hoge mate beïnvloed worden door de wielen, produceert Origine ook wielsets. Deze dragen de naam Prymahl. Bij de productie daarvan hanteert men dezelfde principes die aan de basis liggen van de Origine frames en fietsen. Dat betekent dat de wielen in Frankrijk worden ontwikkeld. Daarbij wordt maximaal gebruik gemaakt van de knowhow op het vlak van carbontechnologie die bij Origine aanwezig is. De carbon velgen worden met de hand ingespaakt in de fabriek in Somain.

Op maat

Goed om te weten is dat Origine en Prymahl online verkrijgbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat je als klant de juiste fiets krijgt, heeft het merk een online configurator ontwikkeld. Daarmee kun je de gewenste Origine op zeventien miljoen manieren samenstellen. Onder meer de maat, zadelpen (met of zonder setback?), lengte van de traparmen, grootte van de kettingbladen, vertanding van de cassette zijn te bepalen. Heb je je vergist, dan kan je terugvallen op de ‘juiste maat garantie’: binnen een maand wordt het te vervangen onderdeel in kwestie gratis vervangen.

Nog een mooi detail: Origine biedt standaard al veel verschillende designs en kleuren aan. Mocht de kleur naar voorkeur daar niet tussen zitten, dan kan je een beroep doen op Colors on Demand. Op basis van de kleurcode gaat Origine aan de slag met een kleur op maat. Voor de afwerking kan je kiezen uit glanzend, mat of gesatineerd. Deze flexibiliteit is enkel mogelijk omdat alle frames in Frankrijk gelakt worden en alle fietsen daar worden geassembleerd.

Servicenetwerk op komst

De Origine en Prymahl producten worden zoals gezegd enkel online verkocht op Originecycles.com. Binnenkort breidt die website uit met een Nederlandstalige taalversie. Origine controleert elke bestelling waarna je als klant een realistische leverdatum krijgt. Vier tot acht weken na de bestelling wordt de fiets rijklaar door een koerier afgeleverd. Origine meldt dat ze nog werkt aan een netwerk van servicepunten in Vlaanderen en Nederland.

Gerelateerde artikels