Deel dit artikel:

Opvallend: EPO heeft geen effect op goedgetrainde renners

Onderzoekers voeren experiment uit op de Ventoux.

Heeft EPO eigenlijk wel effect op goedgetrainde renners? Dat vroegen onderzoekers uit het Nederlandse Leiden zich af. De voorlopige conclusie na een eperiment in een wielerwedstrijd in Frankrijk afgelopen weekend: nee. Renners die een dopingkuur hadden gekregen, waren zelfs langzamer dan renners die met een placebo fietsten.

In de (wieler)sport is men overtuigd van het effect van EPO. Het middel zou de zuurstofopname ten goede komen. Maar de onderzoekers van het Leidse CHDR, een organisatie die medicijnen test, trokken die aanname voorafgaand aan het onderzoek in twijfel. Zij wezen erop dat er nog nooit onderzoek is gedaan naar de effecten van EPO op goedgetrainde sporters in een echte wedstrijd.

De mannelijke testfietsers bedwongen de Mont Ventoux na 120 kilometer gefietst te hebben. Renners die gedopeerd fietsten, hadden gemiddeld genomen 38 seconden langer nodig om boven te komen in vergelijking met de renners die naturel reden. Volgens de onderzoekers is dat reden genoeg om aan te nemen dat EPO in een wedstrijd geen effect heeft. Van tevoren wisten de testfietsers niet of ze wel of niet een EPO-kuur toegediend hadden gekregen.

Nog een opvallend detail uit het onderzoek: de renners kregen na afloop de vraag voorgelegd of ze dachten dat ze EPO hadden genomen. Van de gedopeerde fietsers vermoedde 38 procent dat zij het middel hadden genomen. De onderzoekers concluderen dat de ervaringen van wielrenners zelf geen goede indicatie zijn voor de werking van EPO. Bij de placebo-groep hadden meerderen het bij het juiste eind: circa driekwart meende zonder EPO te hebben gereden.

Gerelateerde artikels