Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ontdek de Touren van Marc Sleen

‘De Touren van Marc Sleen’ heet het nieuwe Tourboek dat uitgegeven is bij Uitgeverij Kannibaal. Het bundelt tientallen stripstroken die Nero-tekenaar Marc Sleen maakte van de Touredities tussen 1947 en 1964. Een selectie van 10 stroken…

1 Koning Koblet (1951)
Hugo Koblet is ongenaakbaar in de Ronde van Frankrijk van 1951. De Zwitserse vedette zet de puntjes op de i in de tijdrit naar Genève. Wat Coppi, Geminiani, Bartali of Bobet ook probeerden in deze Tour, ‘Schone Hugo’ was geen partij voor hen. In deze 97 km lange individuele tijdrit gooide ook de Vlaming Roger Decock hoge ogen. Hij werd tweede, op 4’50” van Koblet.

2 Leeuwentemmer Maes (1952)
In zijn cartoons over de Ronde van Frankrijk had Sleen veel oog voor de prestaties van de Belgische ploeg. De Belgische ploegleider Sylveer Maes, zelf tweevoudig eindwinnaar van de Tour, wordt hier afgebeeld als leeuwentemmer van de Belgische Tourploeg in 1952. Het is Stan Ockers die het helemaal waar zal maken. Hij zou tweede worden na Fausto Coppi, een overwinning op zich.

3 Eindelijk Bobet (1953)
De ‘cérémonie protocolaire’ in Parijs: het is een vast ingrediënt in de Tourstrips die Sleen gedurende 18 jaar maakte. In 1953 is het eindelijk de beurt aan de Franse publiekslieveling Louison Bobet om de ronde van zijn land te winnen. Hij wordt gefeliciteerd door Tourorganisator Jacques Goddet. Let op de klederdracht van de Zeeuw Wout Wagtmans en op de ‘oude’ Gino Bartali, elfde in zijn laatste Tour.

4 De Tour in België (1954)
De Tourpassage door België – met doortochten in Sint-Niklaas en Gent – levert Sleen veel inspiratie op. Van een Belgische ritzege is in Rijsel evenwel geen sprake. Interessant is wel dat al meteen bij de Tourstart ‘de groten’ zich roeren. Met Louison Bobet, de latere eindwinnaar, op kop.

5 Stakende renners (1957)
Wanneer Marc Sleen een stripstrook produceerde, was dit nooit alleen maar het relaas van de Tourrit. Alles wat kon gebruikt worden om het verhaal te verrijken, werd ook effectief in beeld gebracht. Historische gebeurtenissen bijvoorbeeld. De nationale staking van eind juni 1957 die de metaalindustrie twee weken lam legde, wordt subtiel opgeroepen in het verslag van de rit Charleroi-Metz.

6 Le Tour de Gaul (1958)
1958 is het jaar van Charly Gaul. De Luxemburger bewijst dat hij meer is dan alleen maar een klimmer. Hij is een allrounder en een goed tijdrijder. Raphaël Geminiani, lange tijd overtuigd dat hij eindelijk de Tour zou winnen, zou finaal moeten passen. Sleen tekent hier de begroeting tussen Charly Gaul en de Franse generaal Charles De Gaulle.

7 Het Tijdperk Anquetil (1961)
In 1961 is Jacques Anquetil goed op weg zijn tweede Tour de France te winnen. In de Vogezen is het Jef Planckaert, uiteindelijk vijftiende in de eindstand, die mag feesten. Anquetil lijkt echter onverstoorbaar. De journalisten proberen er nog de spanning in te houden. Dat Sleen de Britse opgever Ron Coe een koekop aanmat, ligt voor de hand.

8 Keizer Rik (1962)
Geen landenteams meer in 1962, wel merkenploegen. Dat weerhoudt Sleen er niet van om vast te houden aan zijn klassieke presentatie van de Belgische renners aan de vooravond van de Tourstart. Men kijkt met argusogen uit naar de werken van Rik Van Looy, centraal in de stripstrook. Hij wordt omringd door de andere Belgen, door Sleen voorzien van de nodige rekwisieten – de pint van Proost of de plank van Planckaert – en karakteristieken. Heel fijntjes voegt Sleen aan de slogan “Nog nooit waren wij zo sterk…” toe: “… vertegenwoordigd”.

9 Doping (1963)
De individuele tijdrit naar Besançon in 1963 is een kolfje naar de hand van Jacques Anquetil. Hij wint die ook, terwijl een soigneur of wielerverzorger zijn waar promoot. Hij prijst ‘Maxiton, Novaceine, Benzedrine, Preludine, Dexidrine én Yoghourt!!’ [sic] aan. Vaak wordt het gebruik van stimulerende middelen subtiel gesuggereerd. Zo tekent Sleen geregeld bidons of flesjes met een groot vraagteken erop. Wat er precies in zit, is een mysterie. Maar de goede verstaander heeft het wel door.

10 Anquetil versus Poulidor (1964)
Het duel tussen Jacques Anquetil en ‘eeuwige tweede’ Raymond Poulidor bereikt een hoogtepunt in de Tour van 1964. Meerbepaald op de Puy-de-Dôme waar de eindstrijd plaatsvindt. Poupou schiet te laat in actie om Anquetil aan het wankelen te brengen en schiet bijgevolg tekort voor de eindzege. Bij de prijsuitreiking in Parijs suggereert Sleen dat Anquetil de Tourzege heeft afgekocht van Poulidor.

  • Meer info over ‘De Touren van Marc Sleen’ vind je hier.

Gerelateerde artikels