Deel dit artikel:

Onderzoek Polar: Belgen sporten meer tijdens lockdown

Polar heeft onderzoek gedaan naar het sport- en slaapgedrag van zijn gebruikers tijdens de uitbraak van het coronavirus. En wat blijkt: we zijn veel meer gaan sporten. De racefiets en mountainbike zijn daarbij in trek.

Polar analyseerde geanonimiseerde sport- en slaapgegevens, afkomstig van tienduizenden Belgische gebruikers van Polar multisporthorloges, uit de periode februari tot en met april. De resultaten tonen dat België tijdens de lockdown meer is gaan sporten. Hoewel het advies was om zo veel mogelijk thuis te blijven, deed men dat vooral buiten. Ook laten de gegevens zien dat het verplichte thuiswerken ervoor zorgde dat we langer en beter zijn gaan slapen.

Polar zag een sterke daling in sessies op de loopband (een daling van (59,9 procent in april ten opzichte van februari), spinningfiets (69,8 procent daling) en crosstrainer (40,5 procent daling). Zwemmen viel logischerwijs bijna helemaal terug naar nul. Ter compensatie trok de Belgische sporter massaal naar buiten. Hoewel het begin van de lente hier elk jaar aan bijdraagt, is de groei bij de populairste sporten in 2020 vele malen groter. Zo registreerde Polar in april bijna drie kwart (72,9 procent) meer hardloopsessies dan in februari en meer dan twee keer (158,4 procent) zo veel wandelsessies. Ook stapten we veel vaker op de racefiets (202,7 procent groei) en mountainbike (249,2 procent groei), ten opzichte van respectievelijk 37 procent en -0,9 procent in dezelfde periode in 2019.

Sportpatronen verschillen per land

“De data onderschrijven de relatief ontspannen lockdown in België, waarbij zelfstandig buiten sporten aangemoedigd werd”, zegt Dr. Raija Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar. “De verschillen met de resultaten uit andere landen is dan ook groot. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar mensen alleen nog naar buiten mochten voor het strikt noodzakelijke, zagen we een sterke daling in het aantal geregistreerde buitensportsessies. Dat de sportpatronen veranderen naargelang de maatregelen van land tot land, is wel duidelijk. Nederland bijvoorbeeld, waar de maatregelen te vergelijken zijn met de onze, merkt een gelijkaardige tendens in de cijfers.”

We slapen langer en beter

Polar multisporthorloges registreren ook de lengte en kwaliteit van de slaap van gebruikers. Uit deze data blijkt dat Belgen op doordeweekse dagen in april gemiddeld een kwartier langer sliepen dan in februari. We gaan wat later naar bed (gemiddeld 23:53 uur vergeleken 23:42 uur in februari) en de wekker gaat ook later (gemiddeld 07:42 uur in plaats van 07:16 uur). Dit is een logisch gevolg van het verplichte thuiswerken: we zijn ‘s ochtends geen reistijd meer kwijt, dus we kunnen langer blijven liggen.

Daarnaast blijkt dat Polar gebruikers gedurende de lockdown gemiddeld ook beter zijn gaan slapen. De gemiddelde slaapscore, die samenvat hoe goed het autonome zenuwstelsel tijdens een slaap herstelt van fysieke en mentale inspanning, lag in april iets hoger dan in februari (van 73,0 naar 73,6). De data laten een gemiddeld lagere rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit zien, wat kan duiden op dalende stressniveaus tijdens de lockdown. De Belgische veranderingen zijn overigens meer uitgesproken dan bij onze noorderburen, mogelijks te verklaren door het hoger aantal werknemers dat tijdelijk op non-actief werd gezet.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE