Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuws van Lezyne, Wahoo en Garmin

Grinta! 73 bevat een ruim navigatiedossier en die branche is nog steeds volop in ontwikkeling. Vlak nadat het blad naar de drukker vertrok, kwam er nog een lading navigatienieuws binnen van Lezyne, Wahoo en Garmin. Nieuws dat we in dit online bericht bundelen.

De Wahoo Elemnt Bolt die ook in de grote navigatietoestellentest van Grinta! 73 zit, is nu ook als limited edition in ‘Electric Pink’ en ‘Electric Blue’ beschikbaar.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar veel minder belangrijk dan de nagelnieuwe Elemnt Roam die Wahoo Fitness aan zijn gamma toevoegde. De Elemnt Roam ziet er heel erg als de Elemnt Bolt uit, maar is dunner en heeft een groter scherm. Ter vergelijking: het scherm van de Wahoo Elemnt Bolt heeft een diagonaal van 2,2” terwijl dat bij de Wahoo Elemnt Roam 2,7” is. De knoppenstructuur bleef dezelfde (er zitten dus nog altijd drie knoppen onderaan het scherm waarvan de functie op de onderste schermregel wordt uitgelegd) en ook de twee zoomknoppen (zoom in en zoom out) op de rechterkant zitten er nog. De Roam is een aanvulling op het Wahoo gamma en vervangt geen toestel omdat de Elemnt Roam veel meer de nadruk legt op navigatie terwijl de Elemnt en de Elemnt Bolt eerder fietscomputers met navigatiefunctie zijn. Om beter te kunnen navigeren kreeg de Elemnt Roam een kleurenscherm, al tastte dat volgens Wahoo de levensduur van de batterij niet aan want die bedraagt een forse 17 uur.

Lichtsensor

Om batterij te sparen is de Roam uitgerust met een optische sensor die automatisch de lichtsterkte van het scherm aan het buitenlicht aanpast. Uiteraard is de Elemnt Roam compatibel met de Wahoo Kickr indoor trainers die je met de Roam kunt bedienen. De app op je telefoon is net als bij de andere fietscomputers uit de Elemnt reeks essentieel om ook de Roam naar je wensen in te stellen en routes op te laden. Nieuw is dat je voor de navigatie nu ook je favoriete plaatsen kunt opslaan (het adres van je lief of de beste koffietent in de stad), dat je gemakkelijker terug naar de route kunt navigeren als je om welke reden dan ook van het traject bent afgedwaald én je kan van je huidige locatie over de kortste weg naar je geplande route navigeren.

De nieuwe Wahoo Elemnt Roam kost 349,99 euro en alle details van het details vind je hier.

Garmin: Edge 530 en Edge 830

Garmin breidt zijn al redelijk indrukwekkende gamma fietsnavigatietoestellen uit met de Edge 530 en de Edge 830. Opmerkelijk is dat de Edge 530 en Edge 830 op voorhand het parcours dat je zal afleggen kunnen analyseren en daarna tips geven over hoe je de inspanning het best kunt indelen. Ideaal voor beginnende fietsers dus die vaak nog moeite hebben met de juiste indeling van een inspanning. De nieuwe ClimbPro-functie geeft automatisch de resterende hellingen en hun stijgingspercentages weer en de Edge analyseert hoe jouw lichaam reageert op externe factoren zoals warmte en hoogte. Onderweg krijg je een alarmsignaal te horen als je moet eten of drinken en trainingsschema’s uit Garmin Connect en TrainingsPeaks kan je simpel in je Garmin Edge opnemen. Zowel de 530 als de 830 beschikt over een 2,6” scherm. De Edge 830 bedien je (ook met handschoenen aan) via het touchscreen, de Edge 530 bedien je met drukknoppen.

De Edge 530 en 830 zijn uitgerust met de Garmin Cycle Map die -indien je dat wenst- je kan waarschuwen voor scherpe bochten. Van de beide toestellen is een MTB-bundel beschikbaar die naast de standaard steun ook een specifieke steun bevat waarmee de fietscomputer boven de stuurpen wordt gemonteerd, een plek waar hij veel veiliger staat mocht je ten val komen. In de MTB-bundel zit ook een knop waarmee je de 530 en 830 van op afstand kunt bedienen. Helemaal te gek wordt het als je weet dat de MTB-versies meten hoe vlot je naar beneden rijdt door het aantal sprongen, de afstand die je springt en de tijd dat je in de lucht hangt te meten. Voor alle fietsers is het goed dat er een ongevaldetector in de fietscomputer werd geïntegreerd. Kom je ten val, dan zal je locatie naar de hulpdiensten worden doorgestuurd. Garmin claimt een batterijduur tot twintig uur, de prijzen variëren van 299,99 voor een Edge 530 in basisbundel tot 499,99 euro voor een Garmin Edge 830 met alle toeters en bellen er bij.

Alle Garmin fietscomputers vind je hier.

Lezyne: firmware-update

Lezyne, tenslotte, lanceerde een firmware-update die het een stuk gemakkelijker zou moeten maken om de kaarten te downloaden die je nodig hebt om offline te navigeren. We hebben de Mega XL GPS unit nog in gebruik, gaan de firmware updaten en kijken wat het effect is. We houden je op de hoogte!

Gerelateerde artikels