Deel dit artikel:

Nieuwe zadels bij fi’zi:k en Specialized

De jongste jaren groeide bij nagenoeg alle zadelfabrikanten het aanbod in alle richtingen. De voorbije maand voegden zowel Specialized als fi’zi:k nieuwe zitbanken voor dames en heren aan hun gamma toe. Met prijzen van ‘betaalbaar’ tot ‘reteduur’.

Van vlak tot gekuipt, van ‘snake’ over ‘chameleon’ tot ‘bull’: de fi’zi:k Arione, Antares en Aliante.

Fi’zi:k deelt sinds enkele jaren zijn gamma sportieve zadels altijd in op basis van de flexibiliteit van de fietser en hoe vast of beweeglijk hij op het zadel zit. Een fietser met een ‘snake’ profiel heeft een soepele ruggengraat, verschuift daardoor meestal wat meer op het zadel en is daarom het best gebaat met een vlak zadel. De ‘bull’ heeft een vaste positie op het zadel en is weinig flexibel in de rug, voor hem is een meer gekuipt zadel ideaal. En de ‘chameleon’, die zit daar letterlijk en figuurlijk een beetje tussenin. Voor die drie doelgroepen ontwikkelde fi’zi:k al specifieke zadels met de Arione (vlak), de Aliante (gekuipt) en de Antares (tussen vlak en gekuipt), nu voegen ze specifieke versies met een anatomische uitsparing aan het gamma toe.

In dezelfde volgorde, van links naar rechts: de Arione, Antares en Aliante in 00 Versus EVO variant.

Door van de neus van het zadel tot de achterkant een diepe en brede groef in het zadel in te bouwen, wordt het lichaamsgewicht van de fietser meer naar de buitenkanten van het zadel gedirigeerd waardoor meer gewicht op de zitbotten rust en het comfort stijgt. De Arione, Aliante en Antares worden in twee maten (regular en large) en in drie afwerkingsniveaus aangeboden. Als R3 Versus EVO kost een Arione, Aliante of Antares 160 euro. In R1 Versus EVO moeten de zadels omwille van de met carbon versterkte schaal al 210 euro kosten, ga je all the way dan betaal je voor een Aliante, Arione of Antares in 00 Versus EVO 350 euro. Voor dat geld wel een poepchique zadel met carbon onderschaal en carbon rails.

Specialized Mimic

Specialized was één van de eerste merken met een kort en breed zadel dat bij de Amerikanen de modelnaam ‘Power’ meekreeg. De Californiërs breiden het aanbod Power zadels nu uit naar de damesmarkt en komen meteen met vier versies van het Women’s Power zadel. Het Women’s Power Comp zadel van 89,90 euro is het basismodel, het Women’s S-Works Power zadel van 299,90 euro is het neusje van de zalm. Van het neusje gesproken trouwens: op de neus van de Power zadels voor dames gebruikt Specialized een ultra zacht schuim om het comfort te verhogen. En uiteraard kreeg de technologie een naam: Mimic.

Het volledige gamma van fi’zi:k vind je hier. Voor de Specialized zadels klik je hier.