Deel dit artikel:

Nieuwe wielenset van Fulcrum

De Speed 40 clincher is een high-tech wiel dat vele jaren meegaat.

High-tech wielen, ze zijn leuk en aardig, maar vaak niet voor iedereen weggelegd. Zeker de tubewielen waar profrenners meestal mee rijden, zijn voor dagelijks gebruik een beetje overkill. De ingenieurs van Fulcrum hebben daarom de Speed 40 draadwielen ontwikkeld: veel van de technologie die ze voor de Speed 40T tubewielen hebben gebruikt, is ook terug te vinden in deze ‘consumentenversie’.

De 40 mm hoge full carbon velgen hebben dezelfde 3k carbon finish en ook de speciale HTG-hars is erin toegepast. Daarnaast is er ook het 3Diamant remoppervlak, waarmee remhitte efficiënt wordt afgevoerd en remmen met carbon betrouwbaar en veilig is.
Het profiel van de velg is zowel aerodynamisch als stijf en in het voorwiel is een in diameter verkleinde naaf (van carbon) gebruikt. Dankzij zijn 28 mm doorsnede is de naaf lichter en gestroomlijnder, terwijl USB keramische lagers instaan voor een soepele werking.

De Speed 40 clincher is gemaakt met behulp van zogenaamde MoMag technologie, die erop neer komt dat hij uit de mal komt met de nippelgaten reeds in de velg verwerkt. Achteraf boren is dus niet meer nodig en zou een sterkere constructie opleveren, aldus Fulcrum.
DRSC-technologie draagt daarenboven ook bij aan een langere levensduur: dit betekent dat de spaaknippels zodanig geconstrueerd zijn dat ze krachten meer gelijkmatig over het contactoppervlak met de velg verdelen, aldus eventuele piekbelastingen sterk reducerend.

Het Speed 40 voorwiel weegt 621 gram, achteraan is dat 799 gram en per set wegen ze dus 1420 gram (wat bijzonder licht is). De voornaaf is van carbon en heeft aluminium flenzen, de achternaaf is van aluminium met een oversized flens aan de aandrijfzijde. Vooraan zitten er 16 radiaal geplaatste spaken, achteraan zijn er 7+14 spaken in Fulcrum’s Two-to-one spaakpatroon. (RVS)