Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe Trek Top Fuel allrounder dan ooit tevoren

Het regent nieuwe full-suspension mountainbikes want na de Mondraker F-Podium van gisteren is het vandaag de beurt aan de nieuwe Trek Top Fuel. Met meer veerweg en aangepaste hoeken is ook die ontwikkeld om op de alsmaar technischer wordende afdalingen meer controle te bieden.

Meer veerweg, aangepaste geometrie

De Top Fuel was tot nog toe Trek’s XC fully met een agressieve geometrie en voor en achter 100 millimeter veerweg. Door de veerweg vooraan op te trekken tot 120 millimeter en achteraan 115 millimeter veerweg te voorzien, gaat de Top Fuel daar al een stap verder dan zijn voorganger. Daar bovenop pasten de Trek ingenieurs de geometrie aan met een iets luiere balhoofdhoek (67,5 en 68°, afhankelijk van de positie van de Mino Link), een langere bovenbuis (afhankelijk van de maat: 440 tot 445 mm, was vroeger 427 – 436 mm) en een steilere zitbuis (75 in plaats van 74°). Het doel van die ingreep is om in supersteile afdalingen wat meer rust in de fiets te brengen en te voorkomen dat de fietser te snel overkop slaat. De sturen werden breder en de stuurpennen korter, ook al ingrepen die de controle over de fiets moeten verbeteren. Het hoofddraaipunt van de achtertrein werd een tikkeltje naar voor opgeschoven om de efficiëntie bij het trappen te verbeteren. Het frame werd achteraan wat breder opengetrokken om banden tot 29×2.4” mogelijk te maken en de compatibiliteit van de verschillende framematen met dropper posts werd verbeterd. Na al die aanpassingen zou volgens Trek de Top Fuel geëvolueerd moeten zijn van een pure cross-country wedstrijdfiets tot een meer allround inzetbare lichte fully. Nog altijd goed genoeg om XC-wedstrijden op te rijden, maar minstens even goed voor marathons wedstrijden.

ABP en Mino Link

Wat goed is hoef je niet overboord te gooien, vandaar dat het Active Braking Pivot systeem (dat er voor zorgt dat de vering onafhankelijk werkt van de rem- en trapkracht) en de Mino Link (een linksysteem waarmee je de geometrie van de fiets kunt aanpassen) behouden bleven. De Mino Link verhuisde wel van de achterkant van de schommel naar de voorkant waar hij gemakkelijker bereikbaar is zodat je de geometrie van je fiets sneller kunt aanpassen. Voor het framemateriaal is er nog altijd keuze uit Alpha Platinum Aluminium en OCLV Mountain Carbon, maar de line-up verandert wel. Tot nog toe hadden enkel de 9.9 modellen een carbon hoofdframe en carbon achtertrein terwijl de 9.8 en de 9.7 hun carbon hoofdframe aan een aluminium achtertrein koppelden. Dat is nu niet langer het geval want ook de 9.8 en 9.7 krijgen een carbon achtertrein. Klinkt het hele geometrieverhaal je als Chinees in de oren, dan helpt de video rechts je een eind verder.

Modellen, prijzen en gewichten

Hierbij een overzicht van de modellen, prijzen en gewichten.

Top Fuel 8 – 2.999 euro – 13,8 kg

Top Fuel 9.7 – 3.999 euro – 12,63 kg

Top Fuel 9.8 GX – 5.499 euro – 11,84 kg

Top Fuel 9.9 XX1 – 8.999 euro – 11,05 kg

Top Fuel 9.9 AXS – 9.999 euro – 11,84 kg

Top Fuel Aluminium frameset – 1.999 euro

Top Fuel Carbon frameset – 3.299 euro

Het volledige overzicht vind je op de site van Trek.

Gerelateerde artikels