Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe gravelband van Vittoria

Anders dan de fatbikes-trend van twee jaar geleden die een hype bleek, lijken gravelbikes wel een definitieve plaats in het pantheon der racefiets-achtigen te veroveren. Verschillende bandenfabrikanten hebben al een gravel-specifieke band in hun assortiment en ook Vittoria komt nu met zijn kijk daarop, en die heet Terreno Zero.

De nieuwste gravelband uit Italië is geïnspireerd op Vittoria’s reeks van Terreno-cyclocrossbanden. De Terreno Dry, Terreno Mix en Terreno Wet zijn allemaal banden speciaal voor veldritten, maar de Terreno Zero heeft een duidelijk afwijkend profiel.

Foto: de Terreno Zero heeft een ‘slick’ loopvlak.

Het centrale gedeelte (het loopvlak) is afkomstig van Vittoria’s overbekende Corsa-raceband, en zo vlak als een biljartlaken, maar aan de zijkanten vind je een opvallend patroon van hexagonale noppen.

Het loopvlak heeft dus veel weg van een slick en koppelt volgens de fabrikant een soepel karakter aan een lage rolweerstand. De opvallende zeskantige noppen zouden in rijrichting een minimale rolweerstand opleveren, terwijl ze naar de zijkanten toe flink de ondergrond ‘in’ happen, en veel grip geven.

Foto: Duidelijk zichtbaar op deze doorsnede is de antilekprotectie.

De Terreno Zero is gemaakt van Graphene compound, Vittoria’s onvolprezen revolutionaire rubber met toegevoegd grafeen, het wondermateriaal dat allerlei high-tech eigenschappen bezit. Grip, duurzaamheid en lekbestendigheid zijn voor een fietsband de belangrijkste daarvan.

De Zero heeft een nylon 120 tpi karkas en kan zowel met als zonder binnenbanden (tubeless) worden gebruikt. Een versterkte tussenlaag tegen doorprikken moet de Terreno Zero zoveel mogelijk lekvrij houden. De band is er in de maten 700x35c en 650x47c, en beide versies kosten 48,95 euro per stuk.