Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe datatechnologie toont prestaties wielrenners real-time

Een technische vooruitgang in de wielersport: met behulp van nieuwe communicatietechnologie kunnen sensorgegevens (bijvoorbeeld van een hartslag- en powermeter) van wielrenners rechtstreeks gedeeld worden met trainers en televisie. De innovatie is in Vlaanderen mogelijk gemaakt.

Het Vlaams onderzoeksinstituut Imec heeft een apparaat ontwikkeld dat voor het eerst een real-time opvolging van de output van wielrenners mogelijk maakt. Deze week is het systeem voor het eerst getest tijdens een open training van de Belgische junioren- en U23-ploegen veldrijden.

Er wordt een klein apparaatje op de fiets gemonteerd dat voortdurend de hartslagmeter, powermeter, snelheidsmeter, gps en andere aanwezige sensoren uitleest. Vervolgens maakt het de gegevens geschikt voor directe raadpleging in de ploegleiderswagen of voor live weergave op de televisie.

De ontwikkeling en test werden groots opgezet. Verschillende projectpartners uit Vlaanderen zijn van meet af aan betrokken om er een succes van te kunnen maken: Imec, Energy Lab, Rombit, VRT, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel.

Gegevens nu wel onmiddellijk delen

Tot dusver konden de data van de hartslagmeters of andere fietssensoren niet continu uitgelezen, geïnterpreteerd en doorgestuurd worden. Meestal waren ze pas na een training of een wedstrijd offline beschikbaar. Soms handmatig moesten de gegevens via onder meer de smartphone apps opgeroepen worden.

Als voornaamste hindernis voor het rechtstreeks openbaar maken werd vaak het internet gezien. Gegevens moesten via bijvoorbeeld 4G data-connectiviteit gedeeld worden, maar niet overal (wat als je in de bergen zit?) is het netwerk even sterk. De nieuwe oplossing heeft helemaal geen smartphone of internet nodig.

Positieve ontwikkeling

De nieuwe ontwikkeling is positief om meerdere redenen. Data-analyse maakt het mogelijk om de wedstrijdtactiek of de trainingen te optimaliseren. Daarnaast kan de kijkervaring op televisie interessanter worden. De gewone fietsers kunnen er op den duur ook van profiteren, bijvoorbeeld als je met een groepje op stage bent.