Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw in 2018: de International Granfondo Costa Almeria

Italië en Frankrijk spannen de kroon als het aankomt op het organiseren van granfondo’s. Maar ook in Spanje beweegt het een en ander: de ‘marcha’s’ – zo noemen ze daar de granfondo’s – zijn aan een opmars bezig. Op 26 mei is er zelfs een nieuwkomer op de kalender: de International Granfondo Costa Almeria. Met start en finish in Mojacar en gelanceerd door het Belgische Kortweg Cycling Travel.

Mojacar, een kustplaatsje van goed 6.000 inwoners ten noorden van Almeria, heeft een hart voor de fiets. Dat zie je niet alleen aan de verkeersborden langs de weg die aangeven dat automobilisten best genoeg afstand houden wanneer ze fietsers voorbijsteken.

En fietsers die zijn er hier wel. Met dank aan de Belgen. Al bijna tien jaar geleden streek Jan Almeye van Kortweg Cycling Travel hier neer. Al bijna tien jaar organiseert hij kwalitatieve fietsvakanties en wielerstages waarbij elke fietser zich voor een weekje ‘wielerprof’ waant. “Wij verzorgen het fietstransport en begeleiden de hele week de ritten. Hotel Marina Playa is onze uitvalsbasis: onze klanten genieten er van alle faciliteiten.”

Kortweg Cycling Travel gaat nu nog een stap verder. Eind mei, op zaterdag 26 mei om precies te zijn, wordt de Granfondo Costa Almeria gereden. Het is een idee en initiatief van Kortweg Cycling Travel en krijgt de volle steun van de Spaanse provincie Almeria, van de stad Mojacar, van Hotel Marina en van Kortwegs Spaanse logistieke wielerpartner Velofutur.

“We geloven met z’n allen heel hard in deze granfondo die op termijn een uithangbord voor de regio, de stad en alle betrokken partners moet worden”, weet Kortweg-zaakvoerder Jan Almeye. “We mikken op vierhonderd deelnemers bij de eerste editie. We willen een toporganisatie neerzetten en stapgewijs groeien.”

Twee afstanden
Wie op 26 mei in Mojacar aan de start staat van de Granfondo Costa Almeria zal keuze hebben uit twee afstanden. Enerzijds is er de ‘mediofondo’, het kleine broertje van het granfondoparcours: goed voor een afstand van 120 km en 1.480 te overbruggen hoogtemeters. Anderzijds is er de ‘granfondo’, het koninginnennummer zeg maar: 200 (!) km en 3.250 hoogtemeters. Een niet te onderschatten uitdaging.

Grinta! ging intussen op verkenning (daarover later meer). De temperatuur piekte toen naar een twintigtal graden. Een ideaal fietsweertje. “Eind mei moet je rekenen op een graad of tien, vijftien extra”, waarschuwt Almeye, al geeft hij meteen aan dat de Franse en Italiaanse granfondo’s in de zomermaanden vaak in gelijkaardige omstandigheden worden gereden. Dat klopt natuurlijk.

Gelukkig worden er ook in de GF Costa Almeria voldoende bevoorradingsposten voorzien. Zes tot zeven in de granfondo en drie in de mediofondo. “De deelnemers zullen niets tekort komen. We willen dat iedereen de beste granfondobeleving heeft, in de best mogelijke omstandigheden.”

Gezien de expertise dat het Kortweg-team de voorbije jaren heeft opgebouwd en gezien de juiste betrokken partners, zijn we er gerust op. Maar trappen zullen de deelnemers wél zelf moeten doen. Naast de temperatuur zijn er nog andere factoren die een rol zullen spelen. Uit onze eerdere deelnames aan Kortweg-fietsvakanties herinner we ons vooral de wind die soms nogal tekeer kan gaan.