Deel dit artikel:

Nieuw bij Selle San Marco: de Shortfit Superleggera

Naast onheilsberichten over het coronavirus bereikte ons deze week gelukkig ook nog wat productnieuws uit Noord-Italië. Selle San Marco lanceert een vederlichte en exclusieve uitvoering van hun ergonomische Shortfit-zadel: de handgemaakte Shortfit Superleggera.

Enkele jaren geleden introduceerden PRO en Specialized korte, bredere zadels op de markt en sindsdien sprongen zowat alle zadelfabrikanten mee op die kar. Zo ook Selle San Marco, dat dit type zadels in hun gamma onder de noemer ‘Shortfit’ plaatst. Tot nu toe hadden de Italianen maar liefst twaalf verschillende ergonomische Shortfit-zadels. Alsof dat nog niet genoeg was, voegen ze er nu ook nog een dertiende modelletje aan toe: de Shortfit Superleggera.

Unieke ergonomische vorm

De Superleggera herken je, net als de andere Shortfit-zadels, aan de enorme ‘Open-Fit’ anatomische uitsparing. Die verlaagt de druk op het perineum en verdeelt het gewicht van de fietser over het volledige zadel. Daarnaast zorgt de ietwat gegolfde vorm van het zadelbed voor een stabielere positionering van je bekken. De brede neus van de Superleggera verschilt wel wat van de andere Shortfit-modellen: middendoor loopt een gleuf zonder ‘Pexfoam’-padding. Dat is bij de Shortfit Carbon FX, Dynamic, Racing en Supercomfort ietsje anders.

Superlicht en superperformant

Basis van het Superleggera-zadel zijn een geraamte en rails van ultralicht, hoogwaardig carbon. Dat is op zo’n manier geweven, dat het een enorme stijfheid heeft. Hier bovenop komt een laag ‘Pexfoam’-traagschuim met variabele dichtheid, uiteraard ook ontworpen met het oog op besparing van gewicht. Tot slot is deze padding afgewerkt met een microvezelstof die weerbestendig en anti-transpirant is.

Alles samen klokt de Shortfit Superleggera volgens Selle San Marco af op een indrukwekkende 125 gram, wat dit één van de lichtste zadels op de markt maakt. Voor dit stukje handgemaakt, Italiaans vakmanschap moet je wel 390 euro ophoesten. Meer info vind je op de website van Selle San Marco.