Deel dit artikel:

Nederlandse filmtheaters komen in Giro-stemming

'Cinema al Giro' brengt Italiaanse wielerstijl in filmhuizen.

In Nederland draait men alvast warm voor de start van de Giro d’Italia. Die schiet op vrijdag 6 mei in gang in Apeldoorn. Wie alvast in de stemming wil komen, kan tussen 20 april en 7 mei terecht in enkele filmtheaters in Gelderland, de provincie waar de Italiaanse wielerronde zijn tenten opslaat. Daar draait het programma ‘Cinema al Giro’.

Het concept ‘Cinema al Giro’ bestaat uit twee filmblokken waarin allerlei aspecten van de Giro en wielersport aan bod komen. Er is vooral aandacht voor de typisch Italiaanse wielerstijl, de tradities, het afzien en kampioenen van weleer. Namen die de revu passeren zijn onder andere Marco Pantani, Gino Bartali en Gerben Karstens.

Het eerste filmblok bestaat uit drie beknopte docu’s die van de hand van Wilfried de Jong komen. Ze heten ‘Pijn van de kou’ en ‘Een hemel vol fietsen’ en eentje gaat over oud-renner Karstens. De vierde documentaire in het eerste filmblok is de film ‘Il Lombardia’ van Johannes Sigmond. In het tweede filmblok is met name ruimte voor de film ‘Pantani, the accidental death of a cyclist’. Die gaat over de furore die hij maakte en zijn dood in 2004.

Data ‘Cinema al Giro’:
20 april, 20.00 uur: Filmhuis Oosterbeek (Oosterbeek)
21 april, 19.15 uur: Focus Filmtheater Arnhem (Arnhem)
24 april, 14.00 uur: Gigant (Apeldoorn)
29 april en 6 mei, 20.00 uur: Barghse Huus (’s-Heerenberg)
1 mei, 16.00 en 20.30 uur: Movie W (Wageningen)
1 mei, 20.15 uur: Filmhuis Zevenaar (Zevenaar)
2 mei, 19.30 uur: Filmtheater Luxor (Zutphen)
6 mei, 21.15 uur: Lux (Nijmegen)
7 mei, 17.00 uur: Lingefilm (Geldermalsen)
7 mei, 20.30 uur Gruitpoort (Doetinchem)

Reserveren: www.focusarnhem.nl.