Deel dit artikel:

Nederlandse fietsers krijgen opfriscursus in verkeersregels

Veilig Verkeer Nederland wil met opfriscursus het verkeer veiliger maken.

Steeds meer ouderen raken betrokken bij valpartijen met fietsen. Mogelijke verklaring: meer senioren fietsen langer door de opmars van de e-bike op de fietspaden. In Nederland heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) een gratis online cursus gelanceerd om de kennis van verkeersregels nog eens op te frissen.

Voor automobilisten introduceerde VVN vorig jaar al een soortgelijke opfriscursus. Deze werd tot dusver maar liefst 310.000 keer gebruikt. Nu is het de hoogste tijd om ook een cursus voor fietsers te lanceren, vindt men. Dat is niet zonder reden. Onder ouderen steeg het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland vorig jaar met meer dan 11 procent naar 135. Dat bleek eerder dit voorjaar.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de ongevallen plaatsvindt met een e-bike. De populariteit van de elektrische fiets lijkt tegelijkertijd alleen maar toe te nemen. Vorig jaar werden er in Nederland zo’n 276.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht. Dat is meer dan een kwart van het totale aantal verkochte fietsen. 

“Het kan niet zo zijn dat nieuwe e-bikers zomaar de weg op worden gestuurd”, zegt VVN-directeur Felix Cohen in de Nederlandse media. Hij roept de fietsbranche op om samen met hem in actie te komen. “Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zou de fietsbranche iedere koper van een e-bike in de gelegenheid moeten stellen om een korte training te volgen.”

Gerelateerde artikels