Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Meesterfixer’ André Meganck brengt biografie uit

Na veertig jaar trouwe dienst bij de openbare omroep heeft Meganck zijn boek.

Hij omschrijft zichzelf als een ‘levend reisbureau’: André Meganck (68). Na veertig jaar trouwe dienst bij de openbare omroep heeft de ‘meesterfixer’ zijn memoires aan het papier toevertrouwd. De man die altijd buiten beeld bleef heeft in al die jaren heen heel wat avonturen meegemaakt die het meer dan waard zijn om gelezen te worden. “Ik heb altijd in de anonimiteit gewerkt, dat was een gewoonte”, zegt Meganck aan TV Oost.

Meganck maakte maar liefst zes Olympische Spelen, 39 Tours (waarvan negen op de motor), 26 Giro’s, dertien Vuelta’s en veertig wereldkampioenschappen mee. In 1975 begon hij zijn carrière in de garage van de BRT. In die tijd beschikte elke journalist nog over een chauffeur. Bij Meganck was dat Fred De Bruyne. Een rits aan bekende sportcommentatoren en -journalisten stond hij in de loop der jaren bij: onder andere De Pelsmaeker, Vandenhaute, Uytterhoeven, Sonck, Wuyts, Vangils, Schotte en Van Gucht. 

Zijn eerste koers was het wereldkampioenschap in 1975, gewonnen door de Nederlander Hennie Kuiper. De Ronde van Lombardije in 2015 was zijn laatste. Megancks memoires uit de veertig tussenliggende jaren bevatten een onophoudelijke stroom aan feiten, verhalen en anekdotes. Er zitten eveneens fraaie etuigenissen tussen. Van Lucien Van Impe, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Marc Sergeant, Johan Museeuw, Sven Nys, Jean-Marie Leblanc. Fabian Cancellara beschouwt hem zelf als ‘de vader van het peloton’.