Deel dit artikel:

Matthieu Bonne fietst ruim 3.600 kilometer in één week en boekt wereldrecord

Zo veel mogelijk kilometers registreren in zeven dagen tijd. Dát was het doel van avonturier Matthieu Bonne. Onze landgenoot fietste deze week in Phoenix Arizona precies 3.619,72 kilometer en boekte daarmee een wereldrecord. Hij verbeterde het oude met iets meer dan 30 kilometer.

Bredenaar Bonne reed zeven dagen op rij meer dan 500 kilometer en sliep amper 2,5 uur per dag. “Dit was vermoedelijk de zwaarste week uit mijn leven”, vertelt Bonne. “Twintig uur dag op een fiets zitten en dat in combinatie met zo’n groot slaaptekort heeft een enorme impact op je lijf. Ik kon de laatste dag amper nog op mijn zadel zitten en zelfs met één vinger mijn benen aanraken doet ondraaglijk veel pijn. Hoe ik er dan toch in slaag om te blijven gaan? Ik wil mensen inspireren, ik wil mensen laten zien dat alles mogelijk is zolang je er maar in gelooft. Je geest is zoveel sterker dan je denkt. Ik had hier in Phoenix ook een team van vijf mensen bij mij om me te begeleiden. Alleen al hen teleurstellen is iets waar ik het super moeilijk mee zou hebben.”

Begeleiding

De recordpoging van Bonne was tot in de puntjes voorbereid. Twee teams van twee personen waren elk elf uur per dag bij Matthieu. Elk met een duidelijke taakverdeling, zowel voor het vertrek als na de terugkomst op het basiskamp in Phoenix. Er was altijd één auto bij Bonne voor bevoorrading en technische bijstand. Vanaf de derde dag was er een vijfde persoon die kon inspringen waar nodig en de andere teams afloste. Elke dag werd vastgehouden aan een vast uurrooster dat op voorhand was uitgeschreven om niets aan het toeval over te laten.

Voldoende marge

“Eens het idee er was ging ik met mijn ouders aan de slag met de uitwerking. De plaats was zeer belangrijk. Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona haalde het niet alleen door zijn indrukwekkend decor maar ook door het gunstige klimaat. En net dat klimaat gooide bijna roet in het eten. Op de derde dag moest ik noodgedwongen drie uur schuilen voor een zware storm. In een week waarin elke minuut is gepland en elke kilometer telt, was dat een gigantische streep door mijn rekening. Gelukkig had ik een marge door een zeer sterke eerste dag. Want ook de wind speelde me de laatste dagen nog stevig parten. Bij het begin van de vijfde dag was het duidelijk dat het nog heel spannend zou worden voor het wereldrecord.”

De cijfers

Bonne fietste in zeven dagen tijd 3.619,72 kilometer. Hij verbrandde gemiddeld 10.000 calorieën per dag en at naast de klassieke sportvoeding onder andere hamburgers, pasta, American cookies en véél m&m’s. De omstandigheden waren wisselend: hij fietste in temperaturen tussen 2 en 25 graden en had drie uurwerken en twee trackers die hem volgden en zijn data registreerden. Het record wordt officieel erkend door de WUCA en is een Guinness World Record.

Uitdagingen

Bonne staat bekend om het aangaan van uitdagingen. Op amper 29-jarige leeftijd realiseerde hij al indrukwekkende uitdagingen, zoals de Marathon des Sables, een Ironman. Het beklomde Mont Blanc en zwom als eerste ooit de Belgische kust af. Veel mensen kennen hem ook van Kamp Waes. Vorig jaar finishte hij nog acht volledige triatlons op acht verschillende Canarische eilanden. Later dit jaar plant hij ook nog andere recordpogingen. “Ik doe graag dingen die nog nooit iemand eerder deed.”

Gerelateerde artikels